Сърбия

Успех на българската дипломация!

На 14 декември в 9,00 часа органите на Министерството на вътрешните работи  в Босилеград, върнаха в офиса на КИЦ „Босилеград“ отнетите при обискирането на КИЦ-а на 8 ноември, 23 бройки книги „Елегия за Краището“ от Едвин Сугарев.

Книгите бяха иззети като веществени доказателства срещу Иван Николов председател на КИЦ „Босилеград“ в предварителното наказателно производство по чл. 317, ал. 1, от Наказателния кодекс на Република Сърбия.

Висшия съд във Враня все още не се е произнесъл по предварителното производство срещу Иван Николов.

Обискирането на КИЦ „Босилеград“, иземването на книгите и връщането на автора Едвин Сугарев и други български граждани от границата, предизвика остра дипломатическа реакция от страна на България. Сръбският посланик в София Желько Йович бе извикан за обяснения в Министерството на външните работи на Република България, а българският посланик в Белград внесе демарш в сръбското Министерство на външните работи, и поиска обяснение и извинение.

По този казус бе проведен „сериозен разговор“ на президентската среща Вучич и Радев. 

По този повод президентът Румен Радев заяви, че недоразумения като „арестувани книги“, няма да способстват за европейския път на Сърбия и че е получил гаранция от Вучич този въпрос да бъде решен. 

Според Вучич това били „дребни, по-малки проблеми“ така че това „както и всички други неща“, щели да бъдат решени.

knigi-mvr

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>