България

Посланикът на Сърбия Желко Йович беше извикан в Министерството на външните работи заради действия на сръбските власти срещу Едвин Сугарев

Посланикът на Сърбия в София Желко Йович бе извикан днес в Министерството на външните работи (МВнР) от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов, съобщиха от Министерството. Поводът бе недопускането на 8 ноември 2023 г. на територията на Сърбия на изтъкнатия българския интелектуалец и общественик Едвин Сугарев от сръбските гранични власти, както и конфискуването от страна на местните органи на реда на негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград.

От българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия. Обвиненията към българския общественик и неговото творчество са абсурдни. Неговите творби по никакъв начин не могат да са свързани с „разпалване на междуетническа нетърпимост“, посочват от външното ни министерство. Обвинения са отправени и към законно регистрирания на територията на Република Сърбия КИЦ в Босилеград и неговите служители. Тези с нищо непредизвикани и с нищо неоправдани действия нямат място в съвременните българо-сръбски отношения, които искаме да градим съвместно, заявяват от МВнР. От сръбския посланик е поискано обяснение и извинение.

Йордан Първанов изрази очакване в спешен порядък да бъде получено копие от съдебното решение за предприетите действия от сръбската полиция в Босилеград, както и за недопускането на Едвин Сугарев на сръбска територия. Първанов изрази учудване и разочарование от факта, че горните действия на сръбските съдебни и полицейски органи, уронващи достойнството на Сугарев и служителите на българския Културно-информационен център в Босилеград, са извършени в деня, когато Европейската комисия обяви годишния Пакет разширяване.  Той подчерта, че спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на европейска интеграция, информират от МВнР.

Вчера, в деня на Западните покрайнини, полицейска намеса провали предварително планираното представяне в Босилеград на книгата „Елегия за краището”, чийто автор е българският писател, публицист и дипломат Едвин Сугарев. 

Както вече БТА съобщи по-рано, през деня група цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица направиха обиск на помещенията на Културно-информационния център (КИЦ) „Босилеград”. Акцията се проведе по нареждане на Висшия съд от град Враня. След обиска временно бяха иззети всичките 23 книги на Едвин Сугарев, които се намираха в офисите на сдружението.

Самият автор Едвин Сугарев беше задържан за близо два часа от полицайските служители на Граничния пункт „Рибарци” и не беше допуснат на територията на Сърбия. На митницато по този повод пристигна и българският консул Петър Дънов, който обаче не успя да повлияе за допускането на Сугарев на територията на страната.

Източник БТА /ЛРМ/

Подобни новини

Back to top button
>