Сърбия

Сръбските власти откриха паметна плоча на „Тетовски мъченици“ във Владичин хан

В деня когато българите в Македония почитат паметта на известната тетовска героиня Мара Бунева, сръбските власти откриха паметна плоча на „Тетовски мъченици“ във Владичин хан – избити от българските власти в средата на октомври 1943г. Така освен „Сурдулишки мъченици“, с последна дата и под покровителството на Правителството, Сръбската православна църква и местната власт във Владичин Хан се постави поредният антибългарски паметник.

Държавният секретар в Министерството на труда, заетостта, ветераните и социалните въпроси Деян Антич откри във Владичин хан паметна плоча на сърбите от Тетово, загинали на 31 октомври 1943 г. от ръцете на българския окупатор.

  „Тетовските мъченици са само един пример, който илюстрира политиката, която българските окупационни власти провеждат спрямо сръбското население в Южна и Стара Сърбия по време на Втората световна война. Това е същата политика на заличаване на сръбското семе, която дедите на българските фашисти започнаха през есента на 1915 г., като напълниха Сурдулишките и Топлишките ями с телата на хора, които не се отказаха от сръбското име и приеха новоналожената българщина “, каза държавният секретар.

Антич обясни, че Тетовските мъченици са група от десет видни сърби от Тетово, които са транспортирани с железница от Скопие до Владичин хан където били зверски избити в сградата на Областната управа от българските власти в средата на октомври 1943 г.

„Съхранявайки паметта на тетовските мъченици, ние засвидетелстваме отговорност и дълбока почит към всички наши многострадални предци. И това е политиката на Министерството на труда и министъра Никола Селакович – да се борим яростно с некултурата на забвението и да маркираме и съхраним всяко сръбско лобно място, всяко парче земя или камък, върху които е изляла кръвта на нашите бащи и дядовци като най-голямата ни светиня“ – посочи той.

На откриването на паметната плоча присъстваха председателят на временната управа на община Владичин Хан Горан Младенович, председателят на временната управа на община Власотинце Братислав Петрович, делегации от Асоциацията на потомците на воините, сръбски ветерани от войната, Сдружението на сърбите от Тетово и много граждани. Епископа на Вранска Епархия Пахомий с духовенството осветиха паметната плоча и отслужиха панихида за загиналите сърби.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“
Back to top button
>