България

96 години от подвига на Мара Бунева

Днес се навършват 96 години от подвига на Мара Бунева, разстреляла в Скопие юридическия съветник на Скопска бановина  Велимир Прелич, лично отговорен за инквизиторските мъчения и дългодишните присъди в Скопския студентски процес срещу 20 български студенти – дейци на Македонската младежка тайна организация.

Мара Бунева е родена в град Тетово през 1901 г.

Учи в гимназията в Скопие, а след края на Първата световна война се премества в София, където завършва висшето се образование.

Омъжва се за офицера от българската армия Христо Хранков.

Брат й Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО. Започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи.

На 13 януари 1928 г. Бунева убива в центъра на Скопие на Каменния мост на река Вардар Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите.

Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, смелата жена отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.“

Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си. Новината за терористичния акт обикаля света. Френската преса нарича Бунева „македонската Шарлот Корде“

Погребението ѝ е извършено без свещеник и опело в безименен гроб.

През пролетта на 1941 година на мястото на самоубийството на Мара Бунева е поставена паметна плоча. След изтеглянето на българските войски и администрация в началото на септември 1944, в края на същия месец паметната плоча е разрушена по заповед на Лазар Колишевски секретар на Македонската комунистическа партия. 2002 година активисти на ВМРО-БНД, сдружение „Радко“ и местни  българи от Република Македония, поставят паметна плоча на мястото на атентата.

Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна наново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в мероприятието. През 2008 година в навечерието на честванията на Мара Бунева Скопие осъмва с надпис „Смърт за българите и предателите на 13 януари“, изписан на сграда близо до българския Културно-информационен център в града. Българското правителство реагира остро против антибългарското съдържание. В израз на съпричастност от българска страна към смъртта на 11 войници от армията на Република Македония, загинали в авиокатастрофа проявите на 13 януари са отменени. По-късно плочата отново е поставена, поругавана и поставяна отново.

Тази година в българските кина се прожектира документалния филм за Мара Бунева „Отмъстителката“.

Фимът представя драматичната съдба на Мара Бунева, като се опитва да отговори на въпроса как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество.

За Бунева има много определения – героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза – те обаче дават откъслечна представа за тази малко позната жена.

Филмът събира малкото факти и широко тиражираните легенди за живота ѝ, за да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторите и драматичните им съдби.

Back to top button
>