Сърбия

Открито писмо на европейските депутати

Високопоставени европейски политици за външната политика на Европейския съюз изпратиха открито писмо с което настояват за преразглеждане на изборите от 17 декември в Сърбия.

Писмото е адресирано до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, високия представител на Европейския съюз за външна политика и политиката на сигурността Жозеп Борел и специалният представител на ЕС за диалог между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак.

В писмото те искат Европейския съюз да проведе независимо разследване на всички твърдения за измами и манипулиране на изборите. Според тях, общата им цел е, през това десетилетие Сърбия да стане членка на ЕС. Необходимото условие за това е функционална демокрация и върховенство на закона.

Писмото са подписали 24 евродепутати за външна и европейска политика сред които е Михаел Рот, председател на Съвета за външна политика на германския парламент и неговия френски колега Жан-луй Бурланж както и представители на Великобритания, Италия, Хърватска, България, Полша, Гърция, Дания, Люксембург, Чехия, Ирландия, Литва, Украйна, Естония, Летония и Молдавия.

В дебата са участвали и хърватските представители Желяна Зовко и Тонино Пицула които са повдигнали въпроса за изучаване на хърватския език и зачитане на хърватското културно наследство в Сърбия, както и за „незачитането на двустранното споразумение за защита на малцинствата“ между Хърватия и Сърбия, което е довело до липса на политическо представителство на хърватското малцинство в Сърбия.

Българските евродепутати също са участвали в дискусията.

Авдрей Ковачев, Член на Европейския Парламент,ръководител на българската делегация в групата на Европейска народна партия от трибуната на Европейския парламент също е споделил своите тъжни наблюдения за членството на Сърбия в ЕС, подчертавайки систематичното притискане на българите в Западните покрайнини. Г-н Ковачев отново алармирал за нахлуването на сръбската полиция в КИЦ „Босилеград“ в Деня на Западните покрайнини, конфискуването на книгите на Едвин Сугарев и предварителното производство срещу Иван Николов по член от Наказателния кодекс който го заплашва с десет години затвор, продължаващо изкривяване на българската история и говор на омраза.

Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент от групата на Европейските консерватори и реформисти, между другото е заявил: „Повече от 100 години Белград провежда политика на геноцид срещу българите в Западните покрайнини, като съзнателно отказва да развие икономически и транспортно този район, който в момента е на територията на Сърбия. Има безброй случаи, когато сръбските власти не позволяват на български граждани да влязат в Цариброд или Босилеград за участие в културни събития или възпоменателни церемонии. Възпирането на свободното движение, конфискуването на книги и недопускането на културни и възпоменателни събития на българското малцинство в Сърбия само показва, че Белград се движи в обратна посока на Европейския съюз“.

Също така, Алиша Кърнс, председател на комисията по външни работи в парламента на Великобритания, в интервю за „Гласът на Америка“, призова за генерална промяна в политиката на Запада спрямо Сърбия: „Вашингтон и Брюксел трябва да сложат край на собствената си илюзия, че Сърбия работи за евроатлантическото бъдеще. Сърбия им се смее в лицето и взима парите на ЕС“.

Back to top button
>