България

Отбелязаха 104 години Ньойски диктат

На 27 ноември в 18,00 часа в Общински културен институт – Дом на културата „Красно село“ се проведе протестно събрание под наслов, „104 години Ньойски диктат“.

Събитието бе организирано от Граждански комитет „Западни покрайнини“, КИЦ „Босилеград и Дирекция „Култура“ на Столична община. В рамките на отбелязването бе поставена изложбата „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917г.“, книгата на Едвин Сугарев „Елегия за Краището“ и трите тома от сборникък „Съдбата на Западните покрайнини“.

Пред присъстващите граждани говориха председателят и съпредседателят на Граждански комимет комитет „Западни покрайнини“ проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев, Иван Николов председател на КИЦ „Босилеград“, писателят Едвин Сугарев, Александър Димитров председател на Сдружение ГЛАС и журналистите Милена Милотинова и Горан Благоев които от много години следят темата за българите в Западните покрайнини.

В изказванията прозвуча силно огорчение и тревога от усилените обезбългаряващи и обезлюдващи процеси в Западните покрайнини които застрашават българското малцинство, от липсата на желание и готовност от сръбска страна да осигури по-нормални условия за да може българското население да остане да живее по родните си места. 

Същевременно, бяха отправени упреци към българските държавни институции за неуспехите им да защитят правата и интересите на българите в Западните покрайнини.

Всички изразиха силно безпокойствие и тревога от натисците и преследванията срещу активисти на български организации и сдружения и особено от обискирането на КИЦ „Босилеград“, конфискуването на книгите на Едвин Сугарев и образуване на предварително производство срещу Иван Николов за „предизвикване на национална, расова и религиозна вражда“.

Бе решено да се изпрати специална декларация за нарушаването на правата на българите в Западните покрайнини до европейските институции и да се поиска тяхната решителна намеса за предотвратяване на пълната катастрофа на българското малцинство.

Културна програма от български популярни песни изнесоха проф. на Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ Добромир Митев и народната певица Костадинка Танчева.

Back to top button
>