КИЦ дейности

Започна реализаацията на проекта „Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2023“

В двора на основното учиилище в Босилеград днес, въпреки юлските жеги, в 9:00 часа започна реализацията на проекта „XV-та Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2023”, събитие, на което най-много се радват децата на Босилеград. Непредвидени затруднения отложиха началото на ваканцията с десетина дни. Основното училище прояви разбиране за ползване на спортните терени и спортните съоръжения на училището за нуждите на ваканцията.

Проектът е изработен от спортни специалисти на Национална спортна академия която редовно подпомага ваканцията със топки и спортни уреди. Проектът се финансира по програмата „Българска помощ за развитие” на Министерството на външните работи на Република България. Носител на проекта е КИЦ „Босилеград“.

Днес участниците се представиха и регистрираха, бяха направени измервания и тестове и беше представена програмата по която децата ще си играят, ще се забавляват и ще придобиват нови полезни знания.

Тази година се наложи да се формира нов екип за изпълнение на проекта в който участват учители по физическо възпитание и спорт, изобразително изкуство и студенти в България. Децата ще се обучават по основните видове спорт, нравствени дообродетели, дух на толерантност, зачитане на културните традиции, солидарност през свободното време и здравно и двигателно развитие чрез педагогическа извънкласна дейност по спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции.

Обучението се основава на съчетание между обучение по колективни спортове (баскетбол, волейбол, футбол, хокей на трева), лека атлетика, гимнастика, ориентиране, туризъм, детски и подвижни игри; оказване на първа помощ, художествена дейност – рисуване, фотография и видеозаснемане, работа с глина, обработване на дърво, театър; приложни сръчности и дейности – изучаване на природата (дървета и животни от местно значение), запознаване с етнографията и селския труд чрез екскурзии и работа, записване на обичаи, разучаване на хора и др., както и обществени изяви – организиране на изложби, организиране на празник, състезания и шествие в града.

Децата ще се обучават и възпитават да разпознават и да се пазят от опасните прояви в съвременното общество – насилието, наркоманиите, асоциално поведение и криминални прояви.

След десетина дни обучение и възпитание чрез игра и спорт, организаторите ще спретнат малко тържество, на което ще поканят представителите на спонсора и родителите на детско олимпийско тържество.

КИЦ „Босилеград“

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>