КИЦ дейности

В Божица бе почетена паметта на поручик Генчо Неделчев

Представители на гражданските организации Културно-информационен център „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“ и Демократичен съюз на българите от Босилеград, жители на село Божица и представители на местните организации  на ВМРО от Кюстендил и Дупница, днес почетоха паметта и положиха цветя пред паметника на поручик Генчо Неделчев, родом от град Русе, командир на 16-та рота от 2-и Искърски полк на 5-та Дунавска дивизия, загинал на 11 юли 1913г. в сраженията при местността Панчин гроб и погребан в двора на черквата в с. Божица.

Тук на 1 ноември 1885г. е започнала престрелката на кръстопътя между Панчин гроб, Букова глава и митницата между българските и сръбските гранични части последван от манифеста на крал Милан с който е обявена Сръбско-българската война.

По време на Междусъюзническата война пак при същата местност Панчин гроб в с. Божица след кръвопролитни боеве на върха Панчин гроб загиват 79 български войници и офицери. Днес на Панчин гроб, Цветков гроб, Кървав камък и други места в Босилеградско няма други паметни знаци, освен паметника на поручик Генчо Неделчев в двора на черквата в с. Божица и паметните плочи в Босилеградското гробище на разстреляните български офицери.

„Почитането на паметта на поручик Генчо Неделчев е почит към всички български и сръбски жертви паднали по време на бойните действия в Босилеградско през лятото на 1913г.“ каза Николов и добави, че въпреки че жертвите са около 1000 убити български и сръбски войници и офицери, ожесточените бойни действия в Босилеградско от 28 юни до 18 юли 1913г., все още са бяло петно както в българската, така и в сръбската история. Странно е, че и едните и другите като че ли искат да ги забравят. Едната страна, може би заради грешките на българското командване, а другата, сякаш иска завинаги да се забрави и скрие нейното срамно и дръзко нахлуване на територията на Царство България.

Николов също припомни, че 11 юли е официален ден за почитане на паметта на жертвите в Сребреница, а общото е, че всички са жертви на една и съща примитивна националистическа идеология.

ГЛАС ПРЕСС

 

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>