Във фокуса

Президентът Румен Радев връчи „Орден Стара планина“ на Иван Николов

Президентът Румен Радев със специален указ награди с „Орден Стара планина“ Иван Николов, изявен деятел на българското национално малцинство в Сърбия. Награждаването се проведе на специална церемония в Гербовата зала в Президентството. Присъстваха и Вицепрезидента и бройни представители на кабинета на Президента, Правителството, Външно министерство, Инициативния комитет и журналисти.

Държавният глава подчерта, че за него е чест да удостои с най-високото държавно отличи Иван Николов за неговите значими заслуги към България и за отстояването на правата и свободите на нашите сънародници в Сърбия.

„Със своя неуморен руда от 1990 до днес и високи безспорни нравствени и човешки качества г-н Николов се превърна в морален лидер на българското население в Сърбия“, каза той.

По думите на прзидента в тази сложна и тежка среда Иван николов се утвърди като истински морален стожер чрез отстояването на правата и свободите на българското население в Сърбия.

В благодарственото си слово Иван Николов заяви, че за него е изключителна чест и отговорност да бъде носител на най-високото държавно отличие на Република България.

„Като човек, лишен от стремеж към слава и облаги, използвам момента да подчертая, че приемам тази награда като признание за общите ни усилия през изтеклите 30 години, които заедно положихме за отстояване на човешките права и запазването на българските просвета и култура в Западните покрайнини“.

Николов подчерта, че споделя това високо държавно отличие с всички свои съратници и приятели за постоянството, с което през изтеклите три десетилетия заедно са работили за българската просвета и култура, заедно построиха паметника на Левски в Босилеград, заедно следваха заветите му и заедно отбелязваха паметта му въпреки забраните и полицейските кордони.

„За съжаление, положените усилия не винаги съответстват на постигнатите резултати. Българите в Сърбия, и не само в Сърбия, днесизживяваме най-тежките изпитания, от които зависи дали ще устоим на мракобесната идеология, която ни раздели с родината и прокара границата през църкви, гробища, къщи, дворове – и най страшното през душите на хората. Идеология, която отнема български книги, която води дела, подлага на преследване, която връща от границата наши сънародници, трънали при нас. Идеология която насажда омраза и за пореден път изкушава мира и сигурността на Балканите“, сподели още той.

                                                                                                                                        Източник; btvnovinite.bg

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>