Сърбия

Поредната проява срещу българската култура

На 2 юли Бойчо Димитров от Босилеград, съпругата му Александра и двете им петгодишни близначки се връщат от сватба на роднина в София. В колата карат 53 броя книги „Елегия за Краището“ от Едвин Сугарев – дарение от издателство „РИВА“ на Културно-информационния център „Босилеград“. В придружителното писмо е записано, че книгите са дарение, тоест, не са търговска стока.

Самият документ не е оформен като двустранен договор за безвъзмездно дарение на книги между дарителя и КИЦ „Босилеград“.

На ГКПП „Олтоманци – Рибарци“ около 17,15 часа сръбската гранична полиция ги спира за проверка, Бойчо Димитров декларира книгите и подава акта за дарението. Полицаите Димчич, сл. № 132085, и Вукашинович, сл. № 129388, видимо се чувстват неприятно и неловко, но категорично отказват да пропуснат дарението книги. Позовават се на подаден сигнал и нареждане на началник Зоран Митич. Вукашинович в един момент с извинителен тон заявява, че и на тях им е неприятно, но го правят по нареждане и че когато отношенията между Сърбия и България се решат и те ще променят отношението си. Разправията продължава повече от четири часа, децата имат температура и са изнервени. Майка им Александра избързва да ги прибере в къщи със случаен познат който минава с колата си.

След дълги разговори по телефона, полицаите изведнъж решават, че няма никакъв проблем и казват на Бойчо, че може да си върви. В суматохата, не му връщат актът за дарението на книгите от издателството.

Следва митническа проверка която също продължава необичайно дълго. Митничарят също видимо е смутен и си признава, че не знае как да реши случая. Идва и шефа на Митническия реферат „Рибарци“ Раде Стойнев и митничарят Жарко Миленов. Минава още дълго време, което те оправдават с „блокирана система“ и в крайна сметка, около 23,00 часа връчват писмено решение на Бойчо Димитров незабавно да върне книгите обратно в чужбина, защото „стоката е с търговски характер“. Той се съгласява и връща книгите обратно в България. Остава съмнението, дали акта за дарение на издателсво „РИВА“ не е нарочно скрит, за да може да се обоснове решението за връщането на книгите обратно в България?

От цялото това задържане и тормоз продължил почти 6 часа, както и от изказванията на потърпевшите Бойчо и Александра Димитрови, може да се заключи, че органите на ГКПП „Рибарци“ са действали по специална заповед, с цел да се предтврати внасянето на книгите предназначени за премиерата на „Елегия за Краището“ планирана за 6 юли в КИЦ „Босилеград“.

С оглед на това, че съдържанието на книгата касае съдбата, положението и правата на българите в Сърбия както и наблюденията на автора Едвин Сугарев за конкретни личности, събития, и факти за официалната сръбска политика към българите в Сърбия по време на четиригодишната му дипломатическа служба в Генералното консулство на Република България в Ниш, решението на шефа на митническият пункт за връщане на книгите може да има само една цел – да предотврати премиерата, обсъждането и разпространението на идеите, твърденията и фактите изнесени в книгата относно местната власт и официалната сръбска и българска политика за българското малцинство в Сърбия съгласно съвременнните европейски изисквания.

Анализирайки събитията, КИЦ „Босилеград“ счита, че става дума за подготвена полицейска акция за предотвратяване на културно събитие и изразява съмнение, че данните за пренасяне на книгите и премиера на книгата „Елегия за Краището“ в КИЦ „Босилеград“ са снети със специални разузнавателни средства – подслушване на телефоните или озвучаване на помещенията на КИЦ-а.

Изразяваме тревогата си, че под такива условия и полицейски натиск, КИЦ „Босилеград“ няма да може свободно и пълноценно да провежда културно-просветни събития утвърждаващи демократичната култура и националната идентичност на българите в Р. Сърбия, както и да се застъпва за спазването на гражданските и малцинствени права гарантирани с Конституцията и законите на Р. Сърбия.

Иван Николов

 

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>