КИЦ дейности

Почетоха паметта на жертвите от погромът в Босилеградско

КИЦ „Босилеград“, Гражданско сдружение „ГЛАС“ и Демократичният съюз на българите, организираха поклонение пред паметта на 34-те невинни жертви от Босилеградският погром  убити на 15 – 16 май 1917-та година, като запалиха свещи и поднесоха цветя на гроба на учителя Стою Аначков Попов в село Долна Любата.

Той е убит на прага на родната си къща и в присъствие на семейството му. Надгробният му паметник е бил бутнат и така е оцелял до наши дни, когато беше открит от покойния босилеградски краевед Александър Младенов.  Димитър Димитров Треперски от Босилеград го възстанови в първоначалния му вид и го подържа и до днес.

За поклонението дойдоха представител на българското посолство в Белград Ивайло Кашканов и делегация от София водена от общинския съветник от квотата на ВМРО Димитър Антов и представител на ВМРО от Дупница Красимир Велиновски.

Изпълнителната агенция за българите в чужбина изпрати писмо на съпричастност.

Така продължи вече установената традиция да се отбелязва тази трагична дата от Босилеградската история която доскоро беше бяло петно както в сръбската, така и в българската история.

Нека да припомним, че по този повод през 2017 и 2018 година се провалиха два опита да бъде поставена възпоменателна плоча  с имената на жертвите убити от паравоенното формирование на сръбският поручик Коста Милованович Печанац. Полицията в Босилеград конфискува паметните плочи и те бяха върнати след срещата между президентите Вучич и Радев, но кмета на Босилеград Владимир Захаирев и досега не позволява те да бъдат поставени в Босилеград.

Следващата проява по този повод е откриване на фото-документалната изложба „Погромът в Босилеградско на 15-16 май 1917г.“ в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

ГЛАС ПРЕСС

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>