КИЦ дейности

МОН организира подготвителен онлайн курс по Български език и литература и Българска история за кандидат-студенти по 103 ПМС

Министерството на образованието и науката (МОН) организира и провежда два подготвителни кандидатстудентски курса и допълнително обучение по български език, литература и история на България за кандидат-студенти по ПМС № 103/1993 г и ПМС № 228/1997 г. през 2024 година. Кандидатстудентските курсове са предназначени за граждани на Албания, Косово, Северна Македония, Молдова, Сърбия и Украйна.

Поради големия интерес към тях МОН планира реализирането на трети интензивен онлайн курс, който ще се води също от преподаватели от БАН и ще стартира на 2 април 2024 г. с продължителност до 26 юни 2024 г.

Всички кандидат-студенти, които не са успели да се включат в двата курса и имат желание да се подготвят за кандидатстване в български висши училища за учебната 2024/2025 г., следва да се свържат с председателите на българските общности, които ще обобщят списъка с желаещите и в срок до 28 март 2024 г. ще го изпратят в МОН.

В списъка е необходимо да има следната информация: държава, дружество, име, документ за българска народност и имейл адрес.

Моля да имате предвид, че кандидат-студенти, които са включени в другите две групи, не могат да участват и в интензивния кандидатстудентски курс. Включването в курса ще става с изпращане по електронната поща на линк за присъединяване към обучението.

КИЦ „Босилеград“ е на разположение на кандидатстудентите от Босилеград и вътрешността на страната които искат да се подготвят за кандидастудентските изпити.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“
Back to top button
>