България

Министерски съвет отпусна допълнителни средства за българските организации в чужбина

Правителството отпусна средства за изпълнението през 2024 г. на Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в региона

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2024 r. в размер до 2 100 000 лева, необходими за изпълнението на Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Република Албания, Република Сърбия, Република Касово, Украйна и Република Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание, на проектна основа за периода 2020 – 2024 г., приета с Решение на Министерския съвет № 259 от 16 април 2020 г. 

Финансовата подкрепа е част от ангажимента на българската държава към българските исторически общности и граждани в чужбина като носители на значителен интелектуален, финансово-икономически и демографски потенциал. 

Подпомагането на проекти на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Касово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание в рамките на 5-годишната Програма осигурява нови възможности и механизми за приобщаване и включване на българските граждани зад граница към държавния и обществено-политическия живот в България, както и за съхраняване на българското етнокултурно пространство и утвърждаване на положителния образ на Република България.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за Програмата за подпомагане на българските общности, организации и инициативи на българите в чужбина за 2024 г.
 
Със свое постановление Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2024 г. в размер до 200 000 лева, необходими за финансирането на проекти по Програмата за подпомагане на българските общности, организации и инициативи на българите в чужбина за 2024 г. 

Програмата бе одобрена с Решение на Министерския съвет на Република България № 152 от 07.03.2024 г. Нейната цел е поддържането на устойчиви връзки с българските граждани и българските общности в чужбина и подпомагането на техните структури, организации и медии в справянето с информационни и комуникационни предизвикателства и в създаването на подобрена среда и устойчивост за развитието им. 

Фокусът на програмата е насочен към държавите от непосредственото съседство (Западните Балкани) и от Източна Европа с традиционни български общности (Украйна и Молдова). С Програмата се цели създаване на капацитет за борба с дезинформацията и фалшивите новини, повишаване на медийната грамотност и създаване на обществена устойчивост към външна намеса и информационно манипулиране.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“
Back to top button
>