Без категория

КИЦ „Босилеград” отбележи Деня на народните будители

По случай Празника на народните будители, Столична община и Културно- информационния център „Босилеград”, организираха културна програма с изпълнителите Илия Луков и Валерия Момчилова в салона на КИЦ-а.

В началото председателяj на КИЦ „Босилеград” Иван Николов честити празника и поздрави гостите и босилеградчани като припомни общоизвестните факти за празника и подчерта значението на Деня на народните будители за паметта и единението на българската нация.

Илия Луков и Валерия Момчилова изпълниха български исторически и хороводни песни. Илия Луков започна концертната си програма с песента „Зов за България” и подари икона на Св. Иван Рилски на  Иван Николов.

Босилеградчани прочувствени запяха заедно с тях, а най-малките посетители радостно се хванаха на хорото заедно с Илия Луков и Валерия Момчилова.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>