Новини

КИЦ отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

24may11.previewДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост тържествено бе отбелязан на 23 май т.г. в с. Извор, Босилеградско, в църквата „Св. Троица“. Организатори на тържеството бяха Културно-информационния център „Босилеград“, Основно училище „Г. Димитров“, Столична община и Национално движение Западни покрайнини.

Културната програма с водещ д-р Валентин Янев, изнесе Вокален ансамбъл „България“ при общински Културен институт Красно село, София, с диригент Валентин Бобевски който изпълни „Господи помилуй“, „Святий Боже“, „Отче наш“, „Символ на вярата“, „Тропар на Св.Св. Кирил и Методий“ „Тебе поем“, „Достойно ест“, Блажен муж“ и „Многая лета“.
Невероятната акустична среда на черквата „Св. Троица“ и майсторското изпълнение на Църковния хор оставиха невероятно изживяване сред присъстващите.

Слова за светите братя изнесоха доцент Ана Стойкова от Литературния институт при Българската академия на науките и Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“. И двамата наблегнаха на великото евангелизаторско и цивилизаторско дело на светите братя което едва в днешно време, с развитието на евроинтеграционните процеси, може да се преосмисли в цялата си философска, религиозна и морална стойност. „Този празник се чества не само от българите в България, но и от българите в чужбина, спасявайки „държавата на духа“ дори и в мрачните векове на османското владичество“ – каза Николов.

Г-жа Наталия Идакиева от Столична община представи 7-годишният Константин Константинов от София който издекламира „Аз съм българче“, а учениците от ОУ „Г. Димитров“ в Босилеград рецитираха стихотворения за Св.Св. Кирил и Методий.

КИЦ „Босилеград“ заедно с партньорите си от София, раздаде скромни награди на Мила Митрева и Александър Христов – ученици в основното училище, Сандра Стоименова – ученичка в Гимназията и Славко Спасов – учител.

Неприятно впечатление остави засиленото полицейско присъствие както и опитите на църковната власт да придаде свое значение на празника.

Подобни новини

Back to top button
>