Във фокуса

Босилеградчани и ВМРО почетоха паметта на жертвите на Коста Печанац

Българи от Босилеград и представители на общинските организации на ВМРО от Кюстендил и Дупница почетоха паметта на цивилните жертви от Босилеградския погром избити на 15-16 май 1917 година от сръбско паравоенно формирование под командването на Коста Печанац като  положиха цветя на гроба на учителя Стою Аначков Попов в гробището в село Долна Любата.

 Гробът е бил бутнат и бе открит от покойния краевед Алекссандър Младенов. Димитър Димитров Треперски го въстанови заедно с още три надгробия и от тогава се установи традицията на 15 май да се отдава почит на жертвите на Босилеградския погром.

От 2017 година бяха направени два неуспешни опита да се постави паметна плоча с имената на 34 невинни жертви на видно място в Босилеград където българи и сърби да отдават почит в името на национално помирение между българи и сърби.

Двете паметни плочи за жертвите на Босилеградския погром по нареждане на кмета на Босилеград, бяха „арестувани“ от полицията и повече от година престояха в Окръжна прокуратура във Владичин Хан.

По искане на българският президент Румен Радев, сръбският президент Александър Вучич разпореди плочите да бъдат върнати.  Днес плочите все още се намират под „домашен“ арест в КИЦ „Босилеград“ и не се знае дали и кога сръбските власти ще разрешат да бъдат поставени.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“
Back to top button
>