Новини

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

bosilegrad bg izbori

КИЦ „Босилеград“ и КИЦ „Цариброд“ на 6 и 13 ноември бяха домакини на Секционните избирателни комисии на първи и втори тур на изборите за Президент на Р България. Това стана възможно, благодарение на усилията на българското Посолство в Белград и съгласието на сръбското министерство на външните работи, което разреши откриване на СИК и извън българските дипломатическо-консулски представителства в Белград и Ниш. С това бе възстановена прекъснатата практика за откриване на СИК в Босилеград и Цариброд за президентски и парламентарни избори в България.

КИЦ „Босилеград“ предостави помещенията си и положи усилия гражданите да бъдат информирани за времето и начина на провеждането на изборите, внимавайки да не влиза в предизборна агитация за който и да е президентски кандидат.

508 български граждани на втори тур упражниха правото си на вот в Босилеград и Цариброд. Разбира се, отзивът можеше да бъде и по-добър защото придобилите българско гражданство в тези два града са много повече. Всепак, в сравнение с другите СИК в Сърбия и Македония, отзивът в Босилеград е най-голям. Трябва да се отчита и че много наши съграждани с българско гражданство вече заминаха на Запад в търсенето на по-добър живот. Самият избирателен процес мина спокойно и добре организирано. Относително големият брой недействителни бюлетини, показва, че гражданите не са свикнали с по-сложният начин на гласуване който се прилага в България. На първи тур в Босилеград и Цариброд водеше кандидат-президентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев, но на втори тур повечето от действителните бюлетини бяха за Румен Радев и Илияна Йотова.

Резултатите от вота показаха, че българите в Босилеград и Цариброд са съпричастни и искат да участват в политическия живот в България, стига да имат възможност за това. Техните политически нагласи не се различават съществено от тези на българите в България – патриотизъм, желание за промени и по-добър живот.

Резултатите от изборите показаха, че българите в Босилеград и Цариброд очакват много по-активна политика на държавата-майка в областта на икономиката, комуникациите, митническият режим, трансграничното сътрудничество, правата на човека и облекчаването на процедурата за придобиване на българско гражданство. Недоволстват и от резултатите по програмата ИПА за трасгранично сътрудничество Сърбия – България финансирана от европейските фондове. Одобрените за финансиране проекти отиват в градовете във вътрешността на Сърбия. В Цариброд бе одобрен само един проект по тази програма, а в Босилеград нито един.

 

КИЦ „Босилеград“

Иван Николов

 

Подобни новини

Back to top button
>