Във фокуса

Български граждани в Сърбия в неделя ще гласуват в четири избирателни секции

В неделя, на 9 юни 2024г. от 7:00 до 20:00 часа местно време, българските граждани на територията на Република Сърбия, ще могат да гласуват за народни представители за предстоящото 50-то Народно събрание на Република България в четири избирателни секции.

За представители в Европейския парламент ще могат да гласуват само в Посолството на Република България в Белград и в Генералното консулство в Ниш.

Избирателни секции ще има в Посолството на Република България в Белград (улица „Бирчанинова“, № 26), в Генералното консулство на Република България в Ниш (ул. „Лоле Рибара“ № 19), в КИЦ „Цариброд” в Цариброд (ул. „Балканска“ без номер) и в КИЦ „Босилеград” в Босилеград (ул. „Маршал Тито“ № 15)

Ще могат да гласуват български граждани с българска лична карта, паспорт или военна книжка.

Български граждани, които предварително не са подали заявление за гласуване в чужбина, ще могат да гласуват след попълване и подписване на декларация на място – приложение № 86-НС от изборните книжа), че отговарят на условията да избират и че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Декларацията трябва да бъде попълнена на кирилица и на български език. Ще могат да гласуват и български граждани от България които са на пропътуване през Босилеград след като попълнят декларацията че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

За да бъде зачетен гласът Ви, гласувайте само с Х или V и в никакъв случай не използвайте О или кръгче. Гражданите които имат и сръбско гражданство по навик от сръбските избори на които се гласува с кръгче, често правят тази грешка и бюлетините им стават недействителни.

Призоваваме българските граждани в Босилеград и областта да използват правото си на вот и да гласуват.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>