Новини

94 години от подписването на Ньойския диктат

По повод 94 години от подписването на Ньойския диктат, Демократичния съюз на българите на 27 ноември в 12,00 часа пред паметника на Левски в Босилеград, при засилено полицейско присъствие, проведе протестен митинг на който присъстваха представители на политически партии и граждански сдружения от двете страни на границата.

Ораторите на митинга говориха за историческата несправедливост на Ньойския диктат към българите в Западните покрайнини като подчертаха изключителното тежкото социално-икономическо положение на преостаналото българско население което е застрашено от изчезване и отправиха послания към правителствата на Сърбия и България и към международната общност да им се създадат по-нормални условия за живот. Беше спомената и юридическата несъстоятелност на Ньойския договор след разпадането на Югославия.

Политическа партия „Атака“ в българския парламент излезе с декларация с която поиска от Сърбия да върне на България Босилеград и Цариброд, а от Македония, Струмица.
Неприятна сянка на митинга остави спречкването между феновете на „Левски“ и „Лудогорец“ които бяха разтървани от полицията.

Заместник кмета на община Враца г-н Красимир Богданов с още трима души бяха задържани на границата и предадени на областната дирекция на полицията в град Враня. В няколко български града бяха проведени протести и шествия по повод 94 години от подписването на Ньойския диктат.

От Демократичния съюз на българите изразиха съжаление и се разграничиха от хулиганските прояви и неприятностите на границата по този повод и същевременно изразиха опасение, че неуспехите в решаването на жизненоважните проблеми на българското малцинство по демократичен начин и чрез цивилизован диалог между правителствата на България и Сърбия, закономерно ще доведе до нарастване на напрежението и стигане до крайности.

Подобни новини

Back to top button
>