Без категория

3 март в Босилеград

Независимо от мерките за защита от КОВИД-19 и повече от един месец затворената граница на ГКПП „Олтоманци”, в Босилеград скромно, но искрено и от сърце отбелязаха Националния празник 3 март.

Група граждани положиха цветя пред паметника на Левски в Босилеград, а КИЦ „Босилеград”и Граждански комитет Западни покрайнини проведоха 40-минутна онлайн среща по платформата ЗУУМ, на която бяха представени части от продукцията на фондация „Няшият дом е България” направена с участието на формирование от Националната гвардейска част, с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България и разтърсващото изпълнение на „Опълченците на Шипка” от артистът Янко Лозанов.

Участниците си честитиха 3 март и изнесоха кратки слова. Председателят на КИЦ „Босилеград” Иван Николов каза, че 3 март е свят ден за целия български народ, ден на Освобождение, на завръщането на българската държавност и ден, в който преосмисляме уроците от миналото и се покланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни войни, пред българските опълченци и общественици които ни дадоха най-големия урок за любов към Отечеството, и припомни, че не всички българи имат основание да честват Освобождението защото просто не са свободни.

На онлайн срещата присъстваше и Генералното консулство на Република България в Ниш, но и българи живеещи в Канада.

КИЦ „Босилеград”

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>