Без категория

Започна „ХІІІ Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2021“

Започна „ХІІІ Детска олимпийска ваканция Босилеград 2021”

Днес, 4 юли в местността „Добри дол” и официално бе открита „XIІI-та Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2021”. Посланикът на Република България в Република Сърбия Н. Пр. Петко Дойков откри събитието и видимо развълнуван поздрави малките участници като изтъкна, че ваканцията е пример за грижа за младото поколение не само в Босилеград, а на всякъде.

Иван Николов от името на КИЦ-а, благодари на посланик Дойков, на родителите за доверието с което довеждат децата си на ваканцията, не само да спортуват, но и да усвояват моралните норми на поведение и ценноститте на съвремения свят и пожела на децата едно незабравимо и ползотворно лято в духа на приятелство, взаимно уважение и стремеж към личностно усъвършенстване.

Посланик Петко Дойков посети КИЦ и ГЛАС, черквата „Света Троица” в с. Извор след което присъства на откриването на художествения пленер „Босилеград в цветове” организиран от ГЛАС.

Иначе, „Детска олимпийска ваканция” започна преди 13 години по инициатива на проф. Лозан Митев от Национална спортна академия „Васил Левски” и се реализира под педагогическото ръководство на тогавашните студенти от Босилеград Желко и Силвия Насеви.

Ваканцията привлече вниманието на общественоста и од пет години насам прерасна в проект който се финансира по програмата „Помощ за развитие” на Министерството на външните работи. Благодарение на тази подкрепа бяха осигурени спортни пособия, екипировки и други разноски свързани с ваканцията.

През юли и август специалистите по физическо възпитание и спорт Желко и Силвия Насеви, на лагерен принцип в две групи ще обучават около 100 деца от Босилеград и Райчиловци.

Обучението ще се основава на възпитаването на нравствени добродетели, дух на толерантност, зачитане на културните традиции, солидарност през свободното време, здравно и двигателно развитие чрез педагогическа извънкласна дейност по спорт, изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции.

Децата ще се обучават и възпитават как да разпознават и да се протипоставят и на неблагоприятните тенденции в поведението на младите хора – наркомания, асоциално поведение и криминални прояви.

Обучението се основава на съчетание между обучение по колективни спортове (баскетбол, волейбол, футбол, хокей на трева), лека атлетика, гимнастика, ориентиране, туризъм, детски и подвижни игри; оказване на първа помощ, художествена дейност – рисуване, фотография и видеозаснемане, работа с глина, обработване на дърво, театър; приложни сръчности и дейности – изучаване на природата (дървета и животни от местно значение), запознаване с етнографията и селския труд чрез екскурзии и работа, записване на обичаи, разучаване на хора и др., както и обществени изяви – организиране на изложби, организиране на празник, състезания и шествие в града.

Изпълнители на проекта са КИЦ „Босилеград” и Олимпийски клуб „Босилеград“.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>