Без категория

19 години КИЦ „Босилеград“

КИЦ „Босилеград“ и Столична община София в лицето на Ирина Михайлова на 2 октомври вечерта, отбелязаха 19 години от откриването на КИЦ-а и 19 години съвместна работа върху възстановяването и разпространението на българската култура в Босилеград.

На събитието присъстваше и Генералният консул на Генералното консулство на Р България в Ниш г-н Едвин Сугарев.

В началото председателят на КИЦ-а Иван Николов поздрави гостите и в краткото си обръщение припомни за тежкият път който е извървял КИЦ „Босилеград“ и че въпреки съпротивата, е оставил незаличими следи в съзнанието и живота на гражданите на Босилеград. „Поколения млади хора по силата на 103 Постановление получиха образованието си на българските университети. Стотици други получиха българско гражданство а с него и закрилата на българската държава и нов шанс в живота. КИЦ „Босилеград“ свали всички табу теми и ги предостави на вниманието на обществото от двете страни на границата и пред европейските институции. Дебатите за положението на българското малцинство в Западните покрайнини в Европейския парламент се проведоха на базата на данните и материалите предоставени от КИЦ-а. Инициативата да се обедини малцинството около една обща платформа също беше на КИЦ-а.“ – каза Николов и добави, че това са и най-ценните неща които са се случили в Босилеград в изтеклите 19 години.

Генералният консул Едвин Сугарев честити празника и каза:

„Не би трябвало българите от Западните покрайнини да живеят в някакъв анклав и деспотия каквато няма никъде в  Европа и в страна която иска да е членка на Европейския съюз. Не би трябвало да имат кмет който обезлюдява и затрива своите места.  Не би трябвало да имат председател на своя Национален съвет който работи не за, а  против българските интереси и който е способен да зачерни паметта за погрома в Босилеград през 1917 година.

Тази ситуация е срамна и за Сърбия, че я допуска и за България че я търпи.

Мога да ви кажа и да ви гарантирам едно.

Доверието од господин Захариев е снето, както казаха г-жа Йотова и г-дин Симеонов в Цариброд, това е минало свършено време.

Остава по трудната ни работа да убедим сръбската страна, че ще получи  подкрепата за своята евро интеграция  само ако гарантира правата на българското малцинство, по ясен и категоричен начин.  Включително като намери начин да реши болния проблем с Босилеград. Захариев не е наш партньор, няма ни да бъде.

Нашия партньор сте вие, вие събраните в тази зала, местните организации и достойните граждани на Босилеград които избират свободата пред топлото преклонство на покорените главици. Имам чуството че Босилеград не живее в 2017 година.

Живее някъде далеч назад във времето, в началото на деветнадесети век. Вие сте пример за това че има и друг живот освен феодалната зависимост от един човек.

Без вас БИА наистина ще убие Босилеград.

Столична община София също засвидетелства подкрепата си към КИЦ-а.

В приятна атмосфера в салона на КИЦ-а певецът Христо Паскалев – Паскал изпя популярни български, френски и испански песни, а поетът Огнян Георгиев чете свои стихове.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>