КИЦ Босилеград

105 години от погромът в Босилеградско

Днес в КИЦ „Босилеград” отбелязаха 105 години от погромът в Босилеградско, когато на 15 и 16 май 1917г. в Босилеград нахлува паравоенна формация на сръбския поручик Коста Милованович Печанац, опожарява града и околните села и убива 34 мирни жители и изгаря живи две деца.

Иван Николов поздрави гостите, благодари за отзивчивостта им и за пореден път повтори, че това възпоменание няма за цел да призовава за реваншизъм и отмъщение, а за цивилизовано отбелязване и почитане на паметта на жертвите с цел затваряне на тъмните страници от историята, национално помирение между българи и сърби и ново, европейско начало на Балканите.

В салона на КИЦ-а пред гостите от България – Граждански Комитет „Западни покрайнини”, Клуб „Родолюбие и отечествознание”, Български национален съюз и местни граждани, доц. Ангел Джонев изнесе лекция за Погромът в Босилеградско в контекст на военните събития от Първата световна война, както и за неуспешните опити през последните пет години в Босилеград да се постави паметна плоча с имената на жертвите.

С минута мълчание бе почетена паметта на жертвите, а след това всички отидоха в село Долна Любата, където запалиха свещи и положиха цветя на гроба на убития по това време учител Стою Яначков Попов – един от малкото оцелели до наши дни надгробни паметници на жертвите на Коста Печанац.

След края на събитието, Клуб „Родолюбие и отечествознание” проведе малка благотворителна акция като раздаде няколко пакета с хранителни продукти на нуждаещи се хора.