Без категория

103 ПМС да не се злоупотребява с политически цели

След бойкота на посещението на българският вицепрезидент г-жа Илияна Йотова от страна на кмета и Националният съвет на БНМ Владимир Захариев, скандалите с арестуването на паметната плоча на невинните жертви от Босилеградският погром и провалите с обучението на майчин български език, управляващите в Босилеград продължиха да злоупотребяват кандидат-студентската кампания по Постановление № 103 за собствени политически цели.

На 7 юни е проведена среща с кандидат-студентите от Босилеград и вътрешността на Сърбия на която им е обещано, че ще бъдат „записани“ на българските университети като са им дадени технически обяснения какви документи са им нужни, но без никакви подготовки по Български език и литература и Българска история за кандидат-студентските изпити.

Не им е обяснено, че шансът да получат безплатно европейско образование се дължи не на управляващите в Босилеград, а на държавната политика на Р България към българите в чужбина за което е необходимо добре да знаят български език и да имат ясно изразено българско национално самосъзнание.

По този начин кмета и председател на Националния съвет на БНМ Владимир Захариев, злоупотребява служебното си положение като задължава кандидатстудентите и техните семейства и близки, да го гласуват на изборите въпреки доказаната му неспособност да се справи с управлението на общината и на Националният съвет на БНМ.

Тази практика се наложи след като, не без съдействието на определени чиновници от Министерството на образованието на Р България, бе разорена една успешна практика за кандидатстване по Постановление № 103 в която КИЦ „Босилеград“ залагаше на правилното национално възпитание и образование, правилната професионална ориентация и организираше подготвителни кандидатстудентски курсове от по 100 часа по Български език и литература и История на България.

Длъжностите на кметската институция са ясно регламентирани със Закона за държавно управление и местно самоуправление, а на Националният съвет на БНМ със Закона за националните съвети на националните малцинства. В тях няма никакво законно основание нито кметската институция, нито Националните съвети да се занимават със „записване“ на сръбски граждани от български произход на чуждестранни университети.

Отнемането на утвърдените дейности на КИЦ „Босилеград“ е опит да се отнеме и контролира българската културно-просветна дейност, като се замести с една корупционна практика в полза на пропагандно-политическата дейност на управляващите в Босилеград.

КИЦ „Босилеград“ изразява възмущението си, че и покрай скандалните антибългарски прояви на кмета и председател на Националния съвет на БНМ Владимир Захариев в Босилеград, определени български държавни  институции продължават да толерират неговата двойнствена политика и дори да му съдействат в нейното провеждане.

КИЦ „Босилеград“

Иван Николов

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>