Новини

100 години от Балканската война в Босилеград

 3 SmallВ рамките на отбелязването на 100 години от Балканската война, Културно-информационния център „Босилеград“ заедно с Демократичния съюз на българите, гражданско сдружение „Глас“, Генералния консул на Р България в Ниш г-н Атанас Кръстин, представители на НФСБ от Сливен, председателя на Общински съвет Кюстендил д-р Ангел Джонев, председател на читалище „Зора“ от Кюстендил и представител на Военно историческата комисия Иво Сапунджиев и граждани на Босилеград, почетоха паметта и положиха цветя на разстреляните на 28 юни 1913г от сръбската армия пленени български офицери: полковник Иларион Танев, командир на 6 кавалерийски полк; поручик Стефан Стефанов, интендант на същия полк; санитарен поручик Стефан Котев, ветеринарен лекар на същия полк; кавалерийски подофицер Христо Владев, старши тръбач; и поручик Асен Бинков от 11 полк на Нейно Имперско Височество Великата княгиня Мария Павловна. Според български исторически данни от 28 юни до 18 юли 1913 година на територията на Босилеградско се водят жестоки бойни действия между българската и сръбската армия в които са загинали 443 български войници и офицери. За броя на сръбските жертви няма публикувани данни. Вандали са счупили и унищожили надгробните паметници на българските офицери, един от гробовете е разрушен като в него е погребан друг покойник.
След това в салона на КИЦ „Босилеград“ бе проведен час по история в който председателят на КИЦ Иван Николов и историк д-р Ангел Джонев подробно говориха за значението на откриването и опазването на историческата истина за бойните действия в Босилеградско през лятото на 1913 година. „Тълкуването на целия 20 век и всичко онова което изтърпяхме и опитите ни да излезем от него, зависи само от това дали правилно ще обясним събитията които и до днес определят историческите процеси в Сърбия като една от най-контроверзните държави в съвременна Европа“ – каза Иван Николов.
Присъстващите също поискаха да бъде установена историческата истина и да бъде повдигнат общ паметник или паметна плоча на растреляните български офицери, както и да бъдат издирени и отбелязани българските и сръбски военни гробища на територията на Босилеградска община. Генералният консул на Р България в Ниш г-н Атанас Кръстин също подкрепи идеята и обеща помощ и съдействие от страна на българската държава като подчерта, че отбелязването и почитането на военните гробища е наш национален дълг, но и част от европейския проект за мир.
Следващото възпоменание ще бъде на 11 юли т.г. в двора на черквата „Св. Никола“ в село Божица където се намира гроба на поручик Генчо Неделчев убит на 11 юли 1913 година в местността Панчов гроб.
КИЦ „Босилеград“ е маркирал и други войниши гробове и паметни плочи на територията на Босилеградско.

Подобни новини

Back to top button
>