Без категория

100 години неприкрита омраза

Сръбските медии месеци и седмици наред информираха, че от 23-26 февруари в сръбският град Прокупле ще се проведе международна научна среща „Топлишкото въстание 1917 – 100 години по-късно“. Подобна среща е имало преди 20 години. Организатори на събитието са Народният музей Топлица, Института за стратегически изследвания на Министерството на отбраната на Република Сърбия и Историческият архив Топлица с финансовата подкрепа на Министерството на културата и информирането на Република Сърбия.

На срещата бяха поканени над „40 известни историци от страната и чужбина – България, Руската федерация, Република Сръбска, английски професори на работа в Обединените арабски емирства и Ирландия и сръбски преподаватели на работа в Хонгконг и Виетнам“, както и експерти от Факултета по международна политика и сигурност, Академията за национална сигурност, Института за съвременна история, Института за политически студии в Сърбия, Института за съвременна история на Сърбия, Философският факултет в Прищина, Педагогическият факултет в Сомбор, представители на музеите в Парачин, Жупски Александровац и Алексинац, както  и на историческите архиви във Враня и Пирот и историци от Ниш, Лесковац, Ягодина и Белград.

Въпреки внушителното струпване на учени, които от историческата дистанция от един век, трябваше да дадат една по-обективна и изчистена историческа оценка за споменатото събитие от Първата световна война, то бе засенчено от присъствието на целият държавен връх: председателката на Народната скубщина Мая Гойкович, премиерът и кандидат-президентът Александър Вучич, президентът на Република Сръбска Милорад Додик, представители на Сръбската православна църква, министри в Правителството на Сърбия, областни управители, кметове, дипломатически представители, разни сдружения и граждани. След заупокойната молитва, бяха отдадени военни почести и положени венци пред паметникът на Топлишките въстаници в Прокупле.

Обръщайки се към множеството от „10 000 граждани“, Александър Вучич с класическата си радикалско-патриотарска риторика от деведесетте години на миналия век, произнесе едно слово от което никак не могат да се извлекат послания за уважаване на историческите факти, за национално помирение между българи и сърби, споделяне на европейски принципи и членство на Сърбия в ЕС. Според Вучич, „Топлишкото въстание е единственото въстание срещу тиранията по време на Голямата война“ срещу „хилядократно по-силен враг и най-голямата военна сила по това време“. Героизирайки местното население и сравнявайки го с известни имена от косовската митология, Вучич отново извади закръглените цифри от сръбската историография за жертвите на „българските окупатори“, които били избили 3 500 сърби във Враня, 3 000 в Сурдулица, 100 убити сръбски свещеници в Нишка област и 8 000 уморени от глад. Освен това били изгаряли сръбски книги, забранявали сръбският език и писмо, растрелвали сръбските свещеници довеждайки на тяхно място български и дори „сменявали сръбските с български икони“ (?!), учили децата, че са българи, провеждайки по този начин насилствена „бугаризация“. Според Вучич, срещу 5-6 хиляди въстаници, врагът бил сконцентрирал 30 000 войници, а епилогът бил, че половината от въстаниците били избити, като добави към тях още 20 000 старци, жени и деца. Вучич дори бизарно припомняше за някакво бесене на което българите били изкарали селото да гледа и когато дошъл ред на някакъв нисичък човек, Йорга, той протегнал ръка сам да си сложи примката, но тъй като бил низък и не могъл да я хване, казал: „Хора, помогнете, аз не мога сам“. В същият приповдигнат героично-патетичен тон, Вучич спомена и за „героите“ Коста Войинович и Коста Печанац които се били скарали, и призова за единство на Република Сърбия с Република Сръбска и Косово.

Въпреки всичко това, Вучич на Запад все още минава за „проевропейски“ политик?! Какви ли ще бъде риториката на ония сръбски политици които откровено са против членството на Сърбия в ЕС?

След така зададената политическа рамка, няма никакво съмнение, в каква „безпристрастна“ научна атмосфера е преминала и „международната научна среща“.

От историята знаем, че подобни митинзи и „научни срещи“ обикновено се провеждат в навечерието на война, когато народът и армията трябва да се мобилизират и насъскат срещу врагът.

За една страна, която в края на второто десетилетие на 21 век води преговори за членство в ЕС и която официално твърди, че в отношенията със съседна България „няма отворени въпроси“, подобен тип политическо говорене вдъхновено от речите на сръбският генерал Радомир Путник преди битките на Цер и Колубара в Първата световна война, никак не е в полза нито на сръбското еврочленство, нито на националното помирение между българи и сърби. И няма нищо общо със съвременните начини на говорене между народите и държавите.

Това се видя и от освиркването на Федерика Могерини която само няколко дни след това, на 3 март, в сръбската Скубщина бе посрещната с пищялки и истерични националистически крясъци от радикалите на Воислав Шешел – „Сърбия, Русия, не ни трябва Уния!“. Същата вечер, на приема който българското посолство в Белград организира по повод Националният празник 3 март, въпреки внушителното дипломатическо присъствие от цял свят, нямаше нито един държавен представител на Р Сърбия.

Сръбските официални медии не престават да бълват всякакви статии, фейлетони и изказвания по повод 100 годишнината от Топлишкото въстание. Съвсем произволно се пишат всякакви числа за броя на жертвите избити от българската армия – от 3 000 до 30 000 души, а броят на запалените къщи достига и до 50 000!

На фона на всичко това, учудва мълчанието не само на българската дипломация, но и на българските медии и политици, които, вторачени в предизборната си кампания се направиха, че не чуват цялата тази антибългарска истерия която се лее в Сърбия. Никой не си задава въпросът, как се чувстват българите в Западните покрайнини върху които се сипе цялата тази съзнателно отглеждана и трупана в продължение на един век национална омраза.

В нашият случай, цялата тази врява може да се изтълкува и като отговор на гражданските инициативи в Босилеград да се повдигне паметник на жертвите на Коста Печанац в Босилеград от 15 май 1917г. като начало на национално помирение между българи и сърби. Героизирането и митологизирането  на четническият комендант Коста Милованович Печанац, който на 15 май 1917г. нахлува на територията на друга държава и подлага на сеч и огън Босилеград и околните села, избивайки 35 души цивилно население и изгаряйки 317 къщи в околните села, говори за пълното неуважение и презрение от най-високо държавническо ниво към лоялните граждани от български произход в Република Сърбия. В такава атмосфера в която все още се говори за „бугаризация“ и „сърбизация“, а историческите факти и жертвите се използват за престрелки от времето на Първата световна война, е повече от ясно защо Босилеград и Цариброд се намират на дъното на икономически най-изостаналите общини в Сърбия и са обречени на обезлюдване. „Бугаризацията“ от преди един век, в съзнанието на сръбските политици, вероятно е достатъчно оправдателна причина за да си го връщат тъпкано на нас, българите в Западните покрайнини, не зачитайки правото ни на обучение на майчин език, на свободно демократично развитие, спокойствие и творческа работа в стабилна и правова държава.

Абсурдите не спират дотук. Сърбия в момента се намира в предизборна кампания. Един от претендентите за сръбски президент е и сегашният премиер и шеф на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич – човекът който произнесе това яростно антибългарско слово в Прокупле. Общинският отбор на Сръбската прогресивна партия в Босилеград вече обяви подкрепата си и агитира за него. По всяка вероятност и кмета на Босилеград и председател на Националният съвет на българите ще подкрепи кандидатурата на Вучич. Така може да се окаже и „позицията“ и „опозицията“ на президентските избори да подкрепи Вучич и той в Босилеград да спечели с голямо мнозинство?! Вероятно един нормален, свободен гражданин ще се затрудни да разбере такова ирационално политическо поведение.

Това поведение е обяснимо само ако се има предвид, че това е вот на един потиснат и смачкан народ, обременен със страхове и робска психика който гледа да се хареса и да спечели милостта на господаря, наивно вярвайки, че той ще се трогне и щедро ще го възнагради! Именно този начин на мислене разобличава всичкият фалш на сръбската демокрация. Защото тя се нуждае от подчинени роби които гласуват по директива. Тя няма готовност и ниво да остави българското национално малцинство само, на демократични избори, да си избере свои, автентични народни представители които свободно и отговорно да говорят от името на малцинството а не от името на белградските политически централи.

Не по-малко вина и отговорност имат и политическите представители на българското малцинство. Независимо от рисковете и трудностите, те все пак в един момент трябваше да смогнат сили да хвърлят членските си карти в лицето на сръбските партийни лидери, да се организират в своите си малцинствени партии и да сложат на масата собствените си политически искания.

Иван Николов

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>