Без категория

  ПОЧИНА РАДКО СТОЯНЧОВ

 

На 20 октомври 2021 година в 17:15 часа в Клиничния център в Ниш, си отиде завинаги нашият скъп Радко Стоянчов, поет, писател, журналист, музикант, общественик, основоположник на Демократичния съюз на българите и дългодишен работник на КИЦ „Босилеград”. Две десетилетия от живота му минаха в творческа и административна работа в КИЦ-а. Неговото перо изписа най-трудните, но и най-достойните страници от нелеката история на българите в Западните покрайнини.

Българите в Западните покрайнини загубиха една от най-ярките си и колоритни личности която ги олицетворяваше и представяше навсякъде където стигнеше. Неговият кристално чист и безкористен патриотизъм, чувството за хумор и в най-трудните моменти, неговата безпределна обич и преданост към човеколюбието, свободата и правдата пленяваха всеки до когото се докоснеше.

Бог да те прости, скъпи наш приятелю!

 

Час пред зори

една малка източна 

звезда отива да спи.

Час пред зори

изчезнаха всички твои

                     следи

 

Радко Стоянчов

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>