КИЦ Босилеград

Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15 – 16 май 1917г.” в КИЦ „Цариброд”

Вчера, 13 май 2022г., по повод 105 години от опожаряването на Босилеград и околните села и престъпленията срещу  мирни граждани, в КИЦ “Цариброд” от  бе открита фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15 – 16 май 1917г.” Пред Царибродските граждани, местните меди( и в присъствието на Генералния консул на Република България Димитър Цанев, зам.председателя на ГК „Западните покрайнини” д-р Валенти Янев, председателят на Сдружение „ГЛАС” Александър Димитров и авторът на изложбата д-р на и.н. Ангел Джонев, председателят на КИЦ „Босилеград” Иван Николов отново припомни за замисъла на изложбата.

Той подчерта, че идеята за отбелязването и почитането на паметта на жертвите от Босилеградския погром е възникнала по повод 100-годишнината от събитието като по този повод д-р на ист. н. Ангел Джонев издаде книга „Погромът в Босилеградско 15 – 16 май 1917г.” и направи фотодокументалната изложба под същото заглавие.

Идеята за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите в центъра на Босилеград не можа да се рализира поради съпротивата на местната власт. Николов подчерта, че целта на поставянето на паметна плоча на невинните жертви, не е да призовава призраците на миналото и да насажда омраза, а цивилизационен и европейски акт който работи за българското малцинство, българо-сръбските отношения и членството на Сърбия в Европейския съюз. По този път са минали европейските народи след столетия войни, каза той, и посочи примера с Германия и Франция които на Вердюн над гпобовете на над 250 000 немци и французи си подават ръка в знак на помирение и поставят началото на съвременна Обединена Европа.

Генералният консул Димитър Цанев каза, че това националното помирение между немци и французи е станало възможно след като Германия и Франция са започнали да споделят общи европейски ценности и изрази съжаление, че у нас не е така.

Изложбата ще остане в КИЦ „Цариброд” и царибродските граждани ще имат възможност да я разгледат до края на месец май.