Новини

Участие в изборите – легитимиране на престъпността

По повод предстоящите избори за народни представители в Народната скубщина на Р Сърбия и за общински съветници в Общинските скубщини които ще се проведат на 24 април т.г., както и по повод общата криза която кулминира в Босилеград след скандалните разкрития за 4 000 фалшифицирани документи на „малцинствената формация „ТОВА СМЕ НИЕ“, Демократичния съюз на българите (ДСБ) категорично заявява, че ТОВА НЕ СМЕ НИЕ и че никой от нас не може да се идентифицира с фалшификации и брутални закононарушения.

Същевременно поясняваме защо няма да участваме на изборите за местна власт в Босилеград, поне докато не се преборим те да се провеждат законосъобразно и по правилата на демокрацията.

Престъпния начин по който се провеждаха изборите през последните 15 години в Босилеград и произлизащата от тях престъпна управленска практика, компрометираха всяка идея за народовластие, демократичен контрол на властта и състезание на програми и идеи за развитие на общината. Изборите се превърнаха в престъпна корупционна практика за търговия с влияние, купуване и изнудване на гласове с държавни пари, злоупотреба с власт и изборни манипулации и фалшификации. Престъпният начин на провеждане на избори утвърди на власт и съответни управници които с некомпетентноста, непрофесионализма и липсата на морал погазиха закона и наложиха тоталитарна система на управление която доведе общината до катастрофални демографски, социално-икономически и политически последици.
Всяка демократична партия която се изкушаваше да излезе на избори под условията по които те се провеждат в Босилеград, не само рискуваше да влезе в битка с предрешен резултат, но и да стане съучастник в престъпната схема по която се провеждаха изборите и накрая – да легитимира властта която в изтеклите 15 години остави трайни и непоправими последствия в общината.

Демократичния съюз на българите, като автентична малцинствена партия която в продължение на 25 години последователно разобличава проблемите на българите в Западните покрайнини и предлага решения за тях, не може да си позволи да стане част от натрапения престъпен модел на провеждане на избори и едноличният начин на управление който застрашава принципите на демокрацията, гарантирани с Конституцията и законите на Р Сърбия и нормите на международното право. Утвърдилата се тоталитарна система на управление в Босилеград не можеше да се промени с демократични средства на свободни избори.

Демократични избори могат да се проведат само в демократични условия.

В Босилеград такива условия няма. Няма демократичност и честно състезание между политическите партии вследствие на разграждането на институциите, медийната свобода и правовата държава. Живеем в общество в което фалшификатите, лъжите и насилието са нещо нормално и всекидневно. Опозиционните демократични партии които участват на изборите за местна власт, нямат възможност публично да влезнат в предизборна надпревара с професионално изработени програми и идеи за развитие на общината с които да се борят за доверието на гражданите. Злоупотребявайки с правомощията си и ресурсите на общината, сегашната общинска власт превърна изборите в престъпна надпревара с купуване и продаване на гласове, фиктивно назначаване и уволняване на работа на социално застрашени хора, манипулиране с избирателни списъци, фалшификации на документи, конфронтиране на политическите опоненти до степен на ненавиждане и омраза, лъжливи обещания и безотговорно харчене на държавни пари за започнати и недовършени обекти. Демократичната опозиция се намира в неравноправно положение спрямо управляващата партия и е поставена в ситуация да се наддава и надлъгва с неизпълними обещания, купуване на гласове, злоупотреба с власт и разни други незаконни действия, нещо което ДСБ, като национално отговорна малцинствена партия която последователно отстоява духът на Конституцията и законите регламентиращи правата и интересите на българското малцинство – не може да си позволи.

ДСБ многократно и навременно е предупреждавал сръбската, българската и международната общественост за многобройните нарушения на Конституцията и законите в областта на правата човека и правата на българското малцинство, но и за тежките последствия в социално-икономическата сфера до които доведе управлението на Захариев. На време предупредихме държавните институции на Р България за злоупотребите с помощта която тя оказва в областта на здравеопазването, образованието и българското гражданство за купуване и изнудване на гласове на местните избори. Друг е въпросът, че не бяхме разбрани и чути от някои прекалено мнителни политици в България. На време предупредихме и за злоупотребите с кметската власт с които Захариев спечели изборите за Национален съвет за българското малцинство в Сърбия, въпреки очевидния конфликт на интереси между двете институции и въпреки, че като привърженик на консервативния сръбски национализъм му беше чуждо всичко което касаеше правата и интересите на българите.

Заради критичната позиция към управленската политика на Захариев, на местните избори през май 2012г., Общинската избирателна комисия в Босилеград не разреши на ДСБ да се кандидатира на изборите. В началото на 2015г. Захариев се опита да злепостави КИЦ „Босилеград“ пред българския премиер и да го закрие. В характерния за него интригантски стил, той се намеси в работата на КИЦ-а и с многобройни нарушения на законите започна да дублира и да отнема дейностите му. Скоро дойде в конфликт и с частния бизнес в Босилеград опасявайки се, че частните предприемачи могат да застрашат абсолютната му власт. Създавайки изкуствени конфликтни огнища около приватизацията на бензиностанцията и бившото предприятие „Кобос“, Захариев застраши сигурността на града и предизвика страх сред гражданството с масово полицейско присъствие което продължи месеци наред. Изправен пред наказателна отговорност, той чрез българските медии поиска помощ от „майка България“ рискувайки да предизвика междудържавен спор за да избегне собствената си отговорност?!

Предчувствайки края на политическата си кариера, Захариев през есента напусна сръбската националистическа партия на д-р Воислав Кощуница на когото дължи кариерата си и създаде собствена „малцинствена“ партия „Това сме ние – природно движение“ и се опита да се кандидатира за републиканските избори, вероятно с намерение да си осигури депутатски имунитет от наказателно преследване.
Републиканската избирателна комисия излезе със скандално съобщение, че отхвърля избирателната му бюлетина заради това, че от необходимите 10 000 декларации на граждани които подкрепят кандидатурата му, 4 000 са фалшифицирани! Кандидатурата му за общинските избори в Босилеград на 24 април, все още не е оспорена и той вероятно за пореден, пети път, ще се появи на изборите за местна власт, което би било напълно абсурдно.

ДСБ осъжда скандалното поведение и изявленията на Захариев с които той злепостави българското малцинство пред сръбската и българската общественост и му нанесе непоправима морална вреда. Българското малцинство има своя малцинствена партия и лидери с биографии които 25 години отстояват правата и интересите на българите. Несъстоятелни и жалки са опитите му да се избави от политическа и наказателна отговорност, подвеждайки общественото мнение, че се преследва „лидер на българското малцинство“ в Сърбия. В името и абревиатурата на „ТОВА СМЕ НИЕ“ няма нищо което да показва, че става дума за партия на българското малцинство, но затова пък прави асоциация за неоснователно идентифициране на малцинството с фалшификациите и закононарушенията за които Захариев е обвинен.

ДСБ очаква от следствените и правосъдните органи на Р Сърбия да си свършат работата. Вината винаги е конкретна и персонална. Българското малцинство е достатъчно изстрадало и надигащата се истерия срещу Захариев в някои националистически сръбски формации не бива да се пренасочва към българите и лидерите на българските организации в Сърбия които продължават борбата си за безусловно спазване на правата на българите.

 

Председател на ДСБ

Драголюб Иванчов

Подобни новини

Back to top button
>