Без категорияНовини

Успешно приключи научната конференция в КИЦ „Босилеград“

Приключи научната конференция на тема „Форуми и прояви на българското националноосвободително движение 1908-1928“ която се проведе на 27-28 март в Босилеград и Кюстендил.

Известни имена на българската историческа наука от Македонският научен институт, Института за исторически изследвания към БАН, Регионален исторически музей Кюстендил и Софийски университет  в продължение на два дни представиха над 20 научни доклада на тема национално- освободителното движение на македонските, тракийските, добруджанските и западно-покраинските българи.

По повод 110 години от конгреса на ВМОРО, състоял се в кюстендилското с. Жабокрът, бяха положени венци и цветя на паметника на загиналите за свободата на България от Софийската и Кюстендилска организация на ВМРО и от участниците на конференцията. Според думите на доц. д-р Ангел Джонев, тогава са нанесени поправки в правилника на организацията, разследвани са проблеми от международно естество, като сръбската и гръцка въоръжена пропаганда в Македония, акцентирано  е и върху четническата тактика на организацията“.

Вторият ден от конференцията се проведе по предварително зазадена програма в КИЦ „Босилеград“. Преди обед участниците на конференцията посетиха църквата „Св. Троица“ в с. Извор и възстановените от Демократичният съюз на българите паметни плочи в Босилеградското гробище на петимата разстреляни на 28 юни 1913 година български офицери.

В следобедните часове в салона на КИЦ-а Иван Николов откри третото заседание от научната конференция като поздрави участниците и благодари на Македонския научен институт за това, че оказва доверие на КИЦ-а изнасяйки част от своята научна дейност в Босилеград.

Специален гост на конференцията беше г-н Николай Колев, опълномощен министър при Генералното консулство на Р България в Ниш, който от името на Генералния консул Едвин Сугарев и от името на българският посланик в Белград Радко Влайков поздрави участниците и организаторите на конференцията и им пожела успешна и ползотворна работа.

Сред участниците на конференцията бе и доц. д-р Зорка Първанова, съпруга на екс президента на Р България Георги Първанов.

След изнесените доклади, на края на конференцията Иван Николов обобщи изказванията и направи опит за сравнителен анализ на положението в Западните покрайнини в началото на миналия век и днес, като подчерта че: „За трайно омиротворяване на Западните Балкани, покрай всички други нерешени проблеми, предстои да бъде решен и проблема със Западните покрайнини. Освен национален и междудържавен, този проблем все повече се превръща в социален и хуманитарен. След разпадането и на последното югославско формирование Западните покрайнини изпаднаха в ситуация на правен вакум и ничия територия и това е пределно ясно на всички запознати и в София и в Белград, независимо от това колко дълбоко си зариват главата в пясъка“ .

Книгата представиха проф. д.и.н Светлозар Елдъров, доц. д-р Ангел Джонев и Николай Поппетров като подчертаха нейната научна стойност с оглед на използването на неизвестни досега секретни архивни документи.

Македонският научен институт закупи и подари на КИЦ „Босилеград“ 14 екземпляра от книгата на Румен Ефтимов и други ценни книги издадени от Македонския научен институт.

По време на конференцията в Босилеград имаше видимо засилено полицейско присъствие.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>