Без категория

Успешна дарителска акция в Босилеград

Идеята е на млади български патриоти от НВО „Спомени от Царство България” и „Общност Сь Идеаль”. С подкрепата на Клуб „Родолюбие и отечественознание” и „Лозен помага”, те в рекордни срокове в началото на декември, провеждат дарителска кампания за набиране на средства за подкрепа на българите в Босилеград с хранителни продукти от първа необходимост.

Отзива надвишава очакванията им.

Заедно с КИЦ „Босилеград” те изнамират най-простия начин да избегнат тромавите административни процедури с прекарването на хранителни продукти през границата и по най-бързия начин да стигнат до нуждаещите се – просто закупуват продуктите в Босилеград, правят пакетите в салона на КИЦ-а и само за два дни ги раздават на хората. На някои даже по домовете.

Ползата е двойна – закупуването на продуктите на място е полезно за местния бизнес, а даренията са полезни за нуждаещите се. И не толкова с материалната, а с високата си морална стойност.

Символичната бройка със 102 плика с продукти, равни на годините от подписването на позорния Ньойски договор който ни разделя,  идва да покаже, че независимо от политическите залитания и подозрителността в междудържавните отношения, обикновените българи не са забравили сънародниците си зад Ньойската граница и винаги са готови да помогнат.

Акцията показа, че дори и в самия център на Босилеград има нуждаещи се, да не говорим за самотните хора в околните села, и как с малко повече инициатива, малко труд и креативност, може да се помогне на чисто човешки план.

Заедно с продуктите, в пликовете имаше и интересни календари от Българска история, книгата „Родината в песни” от издателство „Еделвайс” и картичка с пожелания за хубави коледни празници.

И не на последно място, над 500 български книги бяха дарени за библиотеката на КИЦ-а.

КИЦ „Босилеград”

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>