Без категория

Тържество на историческата истина и справедливост

Демократичния съюз на българите приветства подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество  между Р България и Р Македония.

Без да изпадаме в излишен триумфализъм и отчитайки всички опасности за неговата реализация, ние смятаме, че подписването на този договор е тържество на историческата истина и справедливост, след многото погрешни решения в миналото които доведоха до тежки лични и колективни страдания и целенасочена пропагандна война за отродяване и насаждане на национална омраза в съзнанието на македонския народ.

Договорът и нормализирането на отношенията между България и Македония е логична и неизбежна проява на историческите процеси в новите геополитически реалности след срива на тоталитарната комунистическа идеология, разпадането на Югославия, европейските интеграции, реализацията на големите инфраструктурни проекти в Европа и на Балканите, демократизацията, телекомуникациите и свободният достъп до историческите извори.

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р България и Р Македония е отправна точка и за решаването на проблема със Западните покрайнини като неделима част от процеса на стабилизацията и трайното омиротворяване на Западните Балкани, изграждането на стабилни добросъседски отношения между българският и сръбският народ и оцеляването и прогреса на българското малцинство.

Демократичният съюз на българите с тревога следи процесите които застрашават националната идентичност, икономиката, демокрацията и демографските процеси които застрашават българите в Западните покрайнини. Обезпокоени сме и от дългодишното бездействие както от българска, така и от сръбска страна да се предприемат конкретни стъпки които да гарантират правата и интересите и да се създадат по-нормални условия за живот на населението в българските общини.

Антибългарските действия в определени политически и научни среди, в Сръбската Православна църква, в общинските органи на властта, правосъдието и полицията още повече задълбочават проблемите и не предразполагат към диалог, демокрация и цивилизовани междунационални обноски и отношения.

Антибългарските послания които бяха отправени по повод отбелязването на 100 годишнината от Топлишкото въстание, опитите да се осуети отбелязването на 100 годишнината от Босилеградският погром, компрометирането на идеята за национално помирение между българи и сърби, преиначаването на историческото минало, „канонизирането“ на тнр. „Сурдулишки мъченици“ от страна на СПЦ, общото обедняване на населението, безработицата и засилените миграционни процеси, за пореден път разобличиха същността на сръбската политика която не отговаря на становищата и обещанията които години наред се повтарят на българо-сръбските срещи на най-високо ниво.

Имайки предвид, че антибългарската пропаганда в Р Македония и антибългарската политика в Западните покрайнини десетилетия наред се ръководят и направляват от един и същ център, ние очакваме, че след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р България и Р Македония и отчитайки новите геополитически реалности в Европа и на Балканите, ще бъдат предприети нови дипломатически усилия за решаване на проблемите на българите в Западните покрайнини, като част от общият стремеж за нормализиране на ситуацията на Балканите.

За да може да се случи всичко това, Демократичния съюз на българите призовава лидерите на българските политически партии и организации както и интелектуалците на българското малцинство в Р Сърбия, да останат на висотата на историческия момент, да преодолеят политическите си пристрастия и различия и да обединят усилията си за трайно и справедливо решаване на проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини съгласно принципите на международното право.

Босилеград 03.08.2017г.

Председател на Главен съвет на ДСБ

Драголюб Иванчов

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>