Новини

Съобщение за медиите

По повод 100 години от Балканската война, Културно-информационнияцентър „Босилеград“ заедно с родолюбиви граждани на Босилеград поведе акция за възстановяване на разрушените гробове и отдаване на почит на загиналите в Босилеградско български офицери и войници през лятото на 1913г.

С тази цел, Димитър Димитров от Босилеград очисти от храсти и бурени и подготви за възстановка разрушените в босилеградските гробища гробове на разстреляните от сръбската армия на 28 юни 1913 година в Босилеград български офицери: полковник Иларион Танев, командир на 6 кавалерийски полк; поручик Стефан Стефанов, интендант на същия полк; санитарен поручик Стефан Котев, ветеринарен лекар на същия полк; кавалерийски подофицер Христо Владев, старши тръбач; и поручик Асен Бинков от 11 полк на Нейно Имперско Височество Великата княгиня Мария Павловна.

На 17 август Димитър Димитров е поправил и гроба на поручик Генчо Неделчев в двора на черквата в с Божица. Същата вечер, в 21,05 часа когато се е завърнал от с. Божица в къщи са го причакали двама полицаи от Полицейският отдел в Босилеград и са му връчили призовка за разпит на 19. 08. т.г. в 11, 00 часа с цел събиране на доказателства за извършено наказателно дело по чл. 354, ал. 1 от Наказателния кодекс на Р Сърбия (увреждане на гроб).

Културно-информационния център „Босилеград“ изразява възмущение и протест от поведението на органите на МВР на Р Сърбия които десетилетия наред не са предприели нищо срещу извършителите разрушили и осквернили гробовете на българските офицери, но затова пък 100 години след Балканската война подменят тезата и разследват гражданите които възстановяват разрушените гробове с нелепото и цинично обвинение за „увреждане на гроб“!?

Гробовете на българските войници и офицери наистина са увредени, но това е дело на последователите на великосръбският национал-шовинизъм, които, изкоренявайки и преиначавайки историческите факти, продължават да водят война срещу българското националното самосъзнание на българите в Босилеградско. Това недвусмислено показва, че органите на МВР на Р Сърбия все още продължават да живеят във времето на Балканската война и искат да изгонят дори мъртвите българи от Босилеградско.

В такъв антибългарски и антиевропейски дух в съобщение за медиите се изказа и Църковно общинското управление в Босилеград от името на Сръбската православна църква, което дори има наглостта, напук на всички Божи заповеди да заяви, че: „…всички надгробни паметници на територията на община Босилеград са запазени в изворния си вид и за тях се грижи само Сръбската православна църква. Най-добро доказателство за нашите твърдения е надгробният паметник на българския поручик Генчо Неделчев в портата на църквата на „Светите апостоли Петър и Павел в с. Божица“?!

Новият прочит на историята и опазването на историческите паметници е път към трайно национално помирение на Балканите и членството на Сърбия в Европейския съюз. Нещо, от което органите на МВР и СПЦ очевидно не се интересуват.

Културно информационния център „Босилеград“ призовава органите на МВР на Р Сърбия да прекратят политическите преследвания с цел сплашване на институциите и гражданите които, опазвайки историческото наследство и правата и интересите на българското национално малцинство, по най-добрия възможен начин дават принос за членството на Сърбия в ЕС.

Същевременно, призоваваме Министерството на външните работи на Р България категорично да защити пред сръбските власти сигурността на българските граждани и на българите в Р Сърбия които на дело отстояват своите граждански позиции и правата гарантирани с Конституцията и законите на Р Сърбия.

 

Подобни новини

Back to top button
>