Новини

Столична община и КИЦ „Босилеград“  отбелязаха 140 години от Освобождението на България

По повод Националния празник на България 3 март и 140 години от Освобождението на България от Турско робство, Културно-информационния център „Босилеград” и Столична община, на 2 март вечерта в салона на КИЦ-а изпълниха емоционална културна програма – рецитал на актрисата Василка Сугаревa и вокални изпълнения на патриотични песни в изпълнение на Константин Янков – солист от Софийската опера, със съпровод на акордеон в изпълнение на  Йордан Велинов. Програмата е част от календара на културните събития на Столична община, раздел „Български общности в чужбина“.

Бе прочетено поздравително писмо от вицепрезидента на Р България г-жа Илияна Йотова в което тя пише: „Независимо къде се намираме по света има една дата – 3 март, която ни обединява. Днес честваме най-ценното за един народ – свободата. Героичните дни на 1877-1878 година са славни страници от българската история, пропити с много кръв. Да се поклоним пред идеализма на хората, които отдадоха живота си за освобождението на народа ни. Днес, 140 години по-късно, имаме дълг пред паметта на мъртвите, на героите, извоювали свободата. Нека бъдем достойни наследници на тези, които пожертваха себе си, за да ни има нас

Сключеният на 3 март Санстефански мирен договор не е просто договор между две империи, а денят на възкресяването на българската държавност след вековно прекъсване, сбъдната мечта и увереност, че можем да управляваме съдбата си като нация и държава.

Трети март е отговорност към съвременниците, отговорност към бъдещето, отговорност към България.“

Присътваха представители на Граждански комитет Западни покрайнини, Адвоатска колегия Кюстендил и граждани на Босилеград.

Председателят на КИЦ „Босилеград“ поздрави гостите и подчерта, че „3 март е Национален празник и свят ден за целия български народ. Ден на Освобождение, ден на завръщането на българската държавност пред света и ден, в който преосмисляме уроците от миналото и се покланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни войни, пред българските опълченци и общественици които ни дадоха най-големия урок за любов към Отечеството“.

Д-р Валентин Янев също поздрави гостите и в краткото си обръщение каза, че въпреки решаващия принос на Русия за Освобождението на България, българският народ не просто е консумирал свободата си а я е извоювал в боевете на Шипка и Плевен.

Актрисата Василка Сугарева вдъхновено и завладяващо рецитираше патриотични стихове, а Константин Янков и акордеонистът Йордан Велинов великолепно изпълниха известни български патриотични песни.

 

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>