Новини

Срещу езика на омразата

До Генералният директор на ТВ „ПИНК“

г-н Желько Митрович

До омбудсманът на Р Сърбия

г-н Саша Янкович

До Комисарят за защита на равноправието

г-н Бранкица Янкович

В риалити-шоуто на ТВ Пинк „Фарма“ на 11.11.2015г. една от участничките в шоуто Мая, вулгарно псува в ефир „майка смрадлива българска“ на Габриела Пейчев, българка от Цариброд известна от музикалните шоу-програми на ТВ Пинк „Звездите на Пинк“ и също участничка в шоуто „Фарма“. http://www.dailymotion.com/video/x3dgktz_farma-6-maja-psuje-gabrijeli-mater-bugarsku-11-11-2015_webca

 и https://www.youtube.com/watch?v=UnqkS7NSd2o

Имайки предвид, че подобен вид ТВ шоу-предавания се ползват с широка зрителска аудитория, посланието което по този начин бе отправено в национален ефир, е крайно  просташко, скандално и обидно не само за всички българи в Сърбия, но и за всички граждани на Р Сърбия като кандидат-членка на ЕС. 

КИЦ „Босилеград“ изразява безпокойствие и тревога от бруталният говор на омразата, ксенофобията и националната нетолерантност към българите в Сърбия която продължава да се разпространява не само от представителите на подобни ТВ шоу-забавни програми, но и от представителите на държавните институции, университетите, историците, литераторите, кино-режисьорите, Сръбската православна църква и пр. Още по-тревожно е това, че става дума за млади хора които говорят с националистическата лексика от миналото. Подобни обидни антибългарски реплики не са никаква новост и са широко разпространени в много сръбски литературни произведения, фолклора, филмите, театъра и пр. – и то в творби с претенции за висока художествена стойност.

По този начин в сръбското общество се възпитава национална омраза и презрение към българите и се нагнетява атмосфера на етническо напрежение. Имайки предвид тежкото наследство от миналото, както и безспорния факт, че българите в Сърбия десетилетия наред са подложени на национална асимилация и грубо погазване на правата на човека, тиражирането на подобен вид вулгарни и обидни послания към българите чрез националните медии в Р Сърбия не е само израз на примитивизъм, простащина и лош вкус. Това е и известен начин за мобилизиране на националистическата общественост срещу малцинствата които винаги са разглеждани като втора ръка граждани и като дезинтегриращ фактор на Сърбия.

Българското малцинство в Сърбия с нищо не е дало повод за подобни националистически внушения.

Мултиетническият състав, добрите сръбско-български отношения и членството на Сърбия в ЕС, изискват сръбското общество да излезе от досегашната националистическа матрица и активно да работи за усвояване и създаване на съвременен европейски културен модел.

КИЦ „Босилеград“ призовава ТВ Пинк, Защитника за родна равноправност, Омбудсмана на Р Сърбия и европейските мониторинг-институции, да предприемат мерки за предотвратяване на подобен вид вулгарни, обидни и унизителни за българите в Сърбия коментари – източник на национална омраза и нетърпимост. 

Подобни новини

Back to top button
>