Без категория

Среща на делегация на Народното събрание с българите в Сърбия

На 31 март в конферентната зала на Спортния център в Цариброд се проведе среща на представители на българското национално малцинство с Делегация от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание на Република България водена от председателя г-н Кристиан Вигенин и народните представители Ивелина Василева, Петър Петров и Иван Иванов. Заедно с Комисията на срещата присъстваха посланика на Р България в Белград г-н Радко Влайков, Генералния консул на Р България г-н Едвин Сугарев и пълномощен министър при Генералото консулство в Ниш  г-н Николай Колев.

Домакин на срещата беше кмета на Цариброд Владица Димитров, неговият заместник Деян Милев и председателя на Скупщината Зоран Гюров. Присъстваха директорите на основното училище Катарина Симеонова, на Гимназията Снежана Симеонова, която е и председател на Комисията по образование при Националния съвет на Българското национално малцинство, на детската градина и представители на медиите.

От Босилеград дойдоха само представителите на КИЦ „Босилеград“, на Сдружение „ГЛАС“ и „ИНФОКОДАЛ“. Общинското ръководство, ръководството на Наицоналния съвет на българското наицонално малцинство, директорите на училищата и детската градинка в Босилеград не се отзоваха на поканата на посланика на Р България в Р Сърбия г-н Радко Влайков да дойдат на срещата.

В една доста скована и сконфузена атмосфера в която като че ли все още витаеше духът на Информбюро, без предварително зададен дневен ред и подготовка, присъстващите в продължение на повече от два часа говориха за своите виждания по проблемите на българското малцинство прескачайки от тема на тема. И този път се чувстваше липса на стратегия и план за представяне и решаване на проблемите които застрашават националната идентичност и екзистенцията на българите които всеки ден напускат родните си краища и търсят по-добри места за живот.

Основен акцент в разговорите бяха свързани с въпросите на образованието и обучението на български език и въпросите на малцинствените медии. Чуха се и остри критики по адрес на в-к „Ново Братство“ който е орган на Националния съвет на българското национално малцинство за селективно и едностранчиво информиране. В течение на дискусията бяха споменати и всички други проблеми които застрашават живота на българското малцинство в Западните покрайнини. Журналистът на „ИНФОКОДАЛ“ Радоман Ирич се включи в дискусията и с официални данни и цифри показа драматично лошото положение на Босилеградска община както и проблемите на медиите да представят тези проблеми в публичното пространство.

Посланик Влайков реагира на сконфузените опити на редактора на „Ново Братство“ г-н Мила Васов да защити сегашната концепция на вестника и практиката да се разделя малцинството по модела на „тия от Босилеград“ и „ония от Цариброд“.

Председателят на Комисията Кристиан Вигенин обобщи изказванията и подчерта, че Сърбия също трябва да извърви своя път до членството на Сърбия в ЕС и изрази загриженост от обезлюдващите процеси които са обхванали Босилеград и Цариброд, като подчерта необходимостта не само частния бизнес но и държавата България да се ангажира за да се задвижи отново спрялата икономика в този район. „Тази среща е важна за нас, защото отношението към българското малцинство е един от ключовите елементи, по които ще съдим доколко Република Сърбия е готова или се подготвя активно за членство в ЕС. В момента, когато България ръководи ЕС фокуса ни като страна съсед на Република Сърбия е да видим как се развиват процесите в страната”, каза той.

Зам.председателят на комисията Ивелина Василева подчерта: „Въпросът е, да гледаме в една посока. Мисля, че общото ни разбиране е, че посоката е в съхраняване на българщината и на българския дух; общото ни разбиране е за по-доброто бъдеще на нашите деца и това бъдеще да бъде в контекста на европейските ценнности. Затова и ние ще съдействаме, разговаряхме вече и с кмета на общината, с възможности да осигурим и обмен на знание и повишаване на капацитета за използване на възможностите на европейската солидарност чрез реализирането на европейски проекти”.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>