Без категория

Свободата минава през просветата и културата

Културно-информационен център „Босилеград”, Столична община, Олимпийски клуб Босилеград и Граждански комитет „Западни покрайнини“, в босилеградското село Извор, пред църквата „Света Троица“ тържествено и емоционално, във възрожденски дух отбележиха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

С камбанен звън започна тържеството на което дойдоха Негово превъзходителство пълномощен министър при Генералното консулство на Р България в Ниш г-н Николай Колев, г-жа Ирина Михайлова старши експерт в Дирекция „Култура“ към Столична община, ученици, родители и учители от 55 СУ „Петко Каравелов“ с ръководител Антоанета Таракчиева зам. директор по учебната дейност, ученици от Основното училище „Георги Димитров“ с ръководител учител по български език Воислав Стойов, проф. Лозан Митев на Национална спортна академия „Васил Левски“ и председател на Граждански комитет „Западни покрайнини“, г-н Желко Насев, учител по физическо възпитание в 55 СУ „Петко Каравелов“ и председател на Олимпийски клуб Босилеград.

Мъжки хор към храм „Св. мъченик Николай Софийски“, с диригент маестро Георги Гичев изпълни църковни и възрожденски песни. Проф. Добромир Митев и  негов студент в Държавната консерватория в София Владан Иванчев от Сурдулица изпълниха Право хоро.

Бяха прочетени поздравителни писма от посланика на Р България в Р Сърбия негово превъзходителство г-н Радко Влайков и на Председателя на държавната агенция за българите в чужбина г-н Петър Харалампиев. Поздравителни слова изнесоха Иван Николов, председател на Културно-информационен център „Босилеград“, Николай Колев пълномощен министър при Генералното консулство на Р България в Ниш, д-р Валентин Янев, съпредседател на Граждански комитет „Западни покрайнини“.

Стихотворения прочетоха ученици от ОУ „Георги Димитров“ в Босилеград и ученици от 55 СОУ „Петко Каравелов“.

Тазгодишната награда на КИЦ „Босилеград“ и Граждански комитет „Западни покрайнини“ за принос към развитието на българската култура и свободата на словото в Босилеград бе връчена на Йовица Костов в качеството му на кореспондент в ТВ Инфокодал.

Водещ на програмата бе гимназиален преподавател по Български език и литература Деян Миленов от Гимназия Босилеград.

Тържеството приключи със стих на големия български поет Теодор Траянов:

Ликувай, светло слово

на радост благородна,

не спирай, звън безсмъртен

на българската реч,

и песни да разгласят,

че волята свободна

пред стъпките на Бога

полага своя меч!

Учители, родители и ученици от 55 Софийско училище „Петко Каравелов“ и пълномощен министър Николай Колев посетиха и бяха приети от директора на Основно училище „Георги Димитров“ в Босилеград г-н Методи Чипев.

Присъствието на ученици, учители и родители от босилеградските училища беше скромно. Повечето ученици от училищата бяха ангажирани с мероприятия които нямат пряка връзка с празника на Кирил и Методий.

За разлика от предишните години, отбелязването на Деня на българската просвета и култура, с изключение на едночасовото задържане на автобуса с учениците и колите от София на митницата Рибарци – Олтоманци, мина без провокации и инциденти. За първи път в Извор нямаше засилено полицейско присъствие. Свещеник Зоран Стоянов този път видимо беше благосклонен и даже готов тържеството по отбелязването на празника да се проведе в самата черква което бе немислимо преди няколко години.

КИЦ „Босилеград“

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>