КИЦ Босилеград

Първи екологичен протест в Босилеград

Днес, 26 декември в 12.30 часа пред хотел „Дукат“ срещу общината в Босилеград, въпреки студеният зимен ден, се проведе първият екологичен граждански протест под мотото  „Загубим ли природата, губим всичко”. Организатори на протеста бяха гражданските сдружения „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и „ГЛАС”. Охранявани от органите на реда, около 60 местни граждани, предимно млади, с транпспаранти, пищялки и повици „мафия“, протестираха срещу безконтролното изливане на отпадъчни води и химически реагенти от мините „Караманица“ и „Благодат“ в притоците на река Драговищица която се влива във водосбора на река Струма.

На протеста говориха председателите на гражданските сдружения „ЕКО-БИО-ПРАВДА” и „ГЛАС” Александър Димитров, Ботю Христов и преподавателят по български език Деян Миленов. Те изтъкнаха, че протестът няма политически характер и е насочен срещу безотговорното поведение на управляващите и екологичните служби в община Босилеград и срещу собствениците на мините и ВЕЦ-овете на територията на общината. Целта на протеста бе да се информира обществеността и медиите за опасностите за природата, живота и здравето на гражданите на общината.

Организаторите още в началото подчертаха, че протестът няма политически характер и че единствената цел на организаторите на протеста е да изразят своята гражданска позиция за правото им да живеят в здрава и чиста природна среда и да имат чиста питейна вода.

Никой от общината не излезе да посрещне протестиращите, но организаторите оставиха в общината бутилка с вода наточена от притока на реката която се излива от хвостохранилището на мината Караманица.

Организаторите и участниците се разотидоха с обещанието да продължат протестите докато общинските власти и собствениците на мините и ВЕЦ-овете не предприемат необходимите мерки за пречистване на отпадъчните води и опазването на биодиверситета на реката.

КИЦ „Босилеград“