Без категория

Първият изнесен консулски ден в КИЦ „Босилеград“

Днес пълномощния министър на Генералното консулство на Р България в Ниш Николай Колев проведе първият си изнесен консулски ден в КИЦ „Босилеград“. Освен с ръководството на КИЦ-а, г-н Колев се срещна с граждани, представители на бизнеса и представители на ТВ „Инфо Пулс“ и „Инфо Кодал“.

Бяха представени проблемите на малцинството, бизнеса,  проблемите с придобиване на българското гражданство, образованието на майчин български език, нарушаване на правата на българското малцинство и бяха обсъдени бизнес инициативи които биха могли икономически да съживят района.

Пълномощния министър Николай Колев от своя страна представи програмата „Изграждане на административен капацитет и демократични институции“ която е в изпълнение на Средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2016-2019г. Програмата е насочена към подпомагане на реформите и процесите на прехода чрез дейности насочени към възприемане на европейските ценности и подобряване на сътрудничеството, икономическата интеграция и демократичното развитие в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия,Черна Гора, Армения, Грузия, Молдова и Украйна .

Приоритетните области са: подпомагане на демокрацията и подкрепа за доброто управление, защитата на правата на човека и насърчаването на гражданското общество; опазване на околната среда; повишаване на качеството на образованието; устойчиво управление в областта на земеделието и храните; подкрепа на по-качествено здравеопазване; подкрепа на инициативи за разширяване на взаимната търговия и инвестиционната дейност; защита на културното многообразие; изграждане на капацитет в подкрепа на сигурността и развитието.

Проектите трябва да се представят до 30 юли 2017г. в Генералното консулство на Р България в Ниш.

Провеждането на консулски дни ще продължи и занапред – всеки вторник в КИЦ „Цариброд“ и всеки четвъртък в КИЦ „Босилеград“

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>