Новини

Промоция на „Ерогенна зона“ от Радко Стоянчов

     По повод Деня на българската просвета и култура, на 22 май в салона на КИЦ „Босилеград“ се проведе представяне на юбилейният сборник поезия „Ерогенна зона“ на босилеградският поет и общественик Радко Стоянчов. На представянето дойде представител на издателство „7 лъча“ г-жа Жаклин Толева, председателят на читалище „Зора“ от Кюстендил г-н Иво Сапунджиев, най-добрият български алпинист г-н Дойчин Боянов и други босилеградски творци и любители на поезията.
     За книгата и творчеството на Радко Стоянчов се произнесоха г-жа Жаклин Толева и съпругата му Анета Иванова – Радко Стоянчова, която е и рецензент на сборника. За увода и по-широкият контекст на творчеството на Радко се произнесе и Иван Николов като особено подчерта авнгардната роля на поетите и творците от българското малцинство към които принадлежи и Радко Стоянчов, които се появиха в издателство „Братство“, но скоро го надраснаха и създадоха ново течение в развитието на малцинствената ни литература характеризиращо се с много по-свободен и остър социален патос.
     Общата оценка бе, че сборникът „Ерогенна зона“ е изключително ценна книга и заема особено място в литературата на българите в Сърбия, а по своята оригиналност е уникално явление и в съвременната българска литература. Освен общочовешките теми за любовта към любима, род и Родина, поезията на Радко Стоянчов с едно тънко чувство за хумор, хронологически разобличава значителни събития, явления и личности оставили трайна следа в обществения живот на малцинството и особено в родния му Босилеград.

Promocija Radko

 

Подобни новини

Back to top button
>