Новини

Приключи дарителска акция за опожарения храм в Болград

Приключи дарителската акция за набиране на средства за възстановяване на пострадалият в пожар храм „Преображение Господне“ в град Болград, Украйна. Акцията бе обявена по време на „19 международен детски Великденски фестивал – Босилеград 2012″ по време на която бяха събрани 550 евро. Сумата ще бъде предадена на 4 юни т.г. от Александър Димитров, главен организатор на Великденския фестивал и инициатор на посещението, което българите от Босилеград ще направят на българските общности в Румъния, Молдова и Украйна от 31 май до 6 юни т.г. и ще представят изложбата „Босилеград преди и сега“ в Комрат на 1 юни, Болград на 4 юни и на връщане в Русе на 6 юни.

Посещението е по покана на Главно управление за образование на АТО Гагаузия, в град Комрат, Република Молдова и на Асоциацията на българите в Украйна, най-голямото българско обединение със 120 асоциирани селски, районни и областни български културно-просветни дружества и организации.
С това ще бъде върнато посещението на българите от Молдова които през последните две години два пъти посетиха Босилеград по време на Великденския фестивал и ще бъдат направени нови контакти с българската общност и българските организации в Украйна с цел взаимно опознаване и сътрудничество.
Пътуването се подпомага от Канцелариите на българските евродепутати Андрей Ковачев, Евгени Кирилов и Станимир Илчев, от ФондацияБългарска памет, Гражданско сдружение за развитие на туризма в Босилеград и Културно-информационен център „Босилеград“.

Подобни новини

Back to top button
>