Без категория

Приключи отбелязването на паметта на Левски в Босилеград


КИЦ „Босилеград”, Столична община – Дирекция „Култура“ и Граждански комитет „Западни покрайнини” отбелязаха 147 години от гибелта на Левски и 15 години от откриването на паметника на Левски в Босилеград.
Културната част от програмата започна в 14,00 часа в салона на КИЦ-а. Председателят Иван Николов поздрави гостите и вдъхновено говори за значението на името и делото на Левски и отново рязко се разграничи от общинските власти „…които не разбират и вътрешно не приемат Левски, които го предадоха и го злоупотребиха за евтин политически пиар и които правят фалшиви поклони с фалшиви цветя пред неговия бюст-паметник а същевременно честват Деня на освобождението на Босилеград от „българските фашистки окупатори”. Николов припомни и за другите отворени въпроси които в последните три години изостриха отношенията на КИЦ „Босилеград” и община Босилеград – паметната плоча за жертвите на Босилеградския погром, обучението на майчин език, идеологическите названия на улиците „Йосип Броз Тито” и „Георги Димитров”, свободата на словото, правата на човека, демокрацията, свободното движение на хора, стоки идеи и капитали през границата и пр.
В едночасовата културна програма режисьорът Стефан Джамбазов представи и прожектира 20-минутен документален филм „Левски и ние”. Филмът е засент през 1987 година и е бил забранен от тогавашната комунистическа власт.
Хор „България” под диригенството на маестро Валентин Бобевски блестящо изпълни известни български родолюбиви песни.
След това шествието се отправи към паметника на Левски където консулите Илия Бонджолов и Петър Данов поднесоха венец от името на Генералното консулство на Република България в Ниш.
Венци поднесоха Столична община в лицето на Ирина Михайлова и КИЦ „Босилеград”. Цветя положиха представители на Гражданско сдружение „Западни покрайнини”, на Общинската организация на ВМРО в Кюстендил, Адвокатската колегия и граждани на Кюстендил и Босилеград.
Отбелязването мина спокойно, без провокации и без обичайното засилено полицейско присъствие.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>