Без категория

Приключиха кандидатстудентските изпити по 103 ПМС

На 10 юли кандидатстудентите за българските университети по ПМС 103 подадоха документите си пред специално пристигнала комисия на Министерството на образованието и науката и Държавната агенция за българите в чужбина.

Днес, 11 юли в Босилеградската Гимназия приключиха кандидатстудентските изпити пред комисия съставена от МОН, ДАБЧ и Генералното консулство в Ниш. Опълномощеният министър при Генералното консулство в Ниш г-н Николай Колев поздрави кандидатстудентите и изрази благодарност на КИЦ „Босилеград“ и Гимназия Босилеград за добрата организация на изпита.

Кандидастудентският изпит се състоеше от решаване на тест с 40 въпроса по Български език и литература и История на България. Общо 51 кандидатстуденти от Босилеград и българи от вътрешноста на Сърбия са се явили на изпита. Още 12 души са кандидатсвали по магистърски и докторски програми.

За разлика от миналата, тази година кандидатстудентските изпити протекоха спокойно, без никакви провокации, което се дължи на новото ръководство на Гимназията. След проведените изпити комисията проведе работна среща в КИЦ „Босилеград“ като беше обсъдена необходимостта от провеждане на подготвителни курсове по Български език и литература и История на България.

Подготовката на кандидатстудентските изпити и всички други консултации във връзка с кандидатстването по 103 ПМС тази година се проведе в КИЦ „Босилеград“.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>