Новини

Признание на КИЦ „Босилеград“ за принос към българската култура по повод 24 май

     КИЦ „Босилеград“ и тази година изпълни своя дълг с поредното традиционно честване на Деня на Българската писменост и култура – 24 май, в духовния център на Западните покрайнини село Извор, пред Килийното училище и църквата „Св. Троица“, откъдето през 1832г. в годините на робство и безпросветна тъма е започнало Просвещението и българското Възраждане на Краището. Като последовател на създателите на Българската просвета Св. Кирил и Методий и техните ученици, КИЦ „Босилеград“ остава верен на мисията си да чества и тачи паметта на светите братя Кирил и Методий, които превърнаха България в гръбнак на славянската писменост и култура, от която щедро черпят много народи и до днес.
   В знак на уважение и признание за развитието на културата и духовността в Западните покрайнини, КИЦ „Босилеград“ бе подкрепен от депутатите в 43-то Народно събрание, управителката на Софийска област г-жа Росица Иванова, Преподаватели от Национална спортна академия „Васил Левски“ – доц. Лозан Митев, проф. Милчо Войников, съпредседателя на Обществено движение „Западни покрайнини“ д-р Валентин Янев и представители на ВМРО – Българско национално движение г-н Стефан Грънчаров, Георги Петров и други. Поздравителни писма изпратиха Андрей Ковачев – евродепутат от групата на Европейската народна партия и вицепрезидента на България г-жа Маргарита Попова. Медиен покровител на честването бе Българска национална телевизия.
    В ролята на водеща прекрасно се справи журналистката и общественичка от Босилеград г-жа Александра Димитрова.
Събитието започна с Тропар за светите братя Кирил и Методий който прочувствено изпълни църковния музикант г-н Асен Атанасов.
    Слово за делото на светите братя Кирил и Методий изнесе водещият на предаването на БНТ „Вяра и общество“ Горан Благоев. Той подчерта Християнската справедливост и хуманност с правото на всеки народ да изповядва вярата на своя език и и добави, че българите от Западните покрайнини в условия на чуждо верско и държавно владичество са успели да създадат забележително образование и култура, чийто венец са приносите на западнопокрайнинските културни дейци Йордан Захариев, Емануил Попдимитров и кинорежисьора Златан Дудов оставили епохална диря в Българската култура. Горан Благоев отправи призив към Българите от Майката Родина и от Западните покрайнини да протегнат ръце един към друг за да се опази идентичността и достойнството на българите от Босилеградско и Царибродско независимо от границите, които се издигат между двете части на един народ. Той отдаде признание на КИЦ „Босилеград“ за неговата трудна мисия да опазва и създава духовността на българите от Босилеград.
    Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова поздрави българите в Босилеградско и изказа своята признателност за поканата от страна на КИЦ „Босилеград“ да присъства на това мило честване и подари най-ценните книги на Емануил Попдимитров и Българските класици – Вазов, Талев, Йовков. В знак на високо признание за дейността на КИЦ Босилеград тя връчи почетния знак на Софийска област на КИЦ „Босилеград“ за особени заслуги към българската култура.
    По повод 24 май, КИЦ „Босилеград“ всяка година обявява конкурс за детска рисунка и есе за учениците в Основното училище и Гимназията в Босилеград. Тази година за най-добри детски рисунки бяха избрани тези на: Миляна Василева от Долна Любата и Мария и Йелена Петков от Горна Любата. За най-добри есета бяха избрани творбите на гимназистките Катарина Наков и Радица Божилова и Мартина Миланов от Основното училище в Босилеград.
Плакет за млади творци в областта на поезията и литературата, тази година бе присъден на Никица Христов, юрист, за стихосбирката „Феникс“.
    Наградите за учениците бяха осигурени от народните представители на 43 Народно събрание на България, от Национална спортна академия и Обществено движение „Западни покрайнини“. Накрая всички присъстващи запяха химните „Върви народе възродени“ и „Хубава си моя горо“. Веднага след края на тържеството, първокласираните ученици от Босилеград Драгана Апостолова и Мартин Димитров на конкурса за есе на тема „Заветите на Васил Левски – актуални и в 21 век“, обявен от КИЦ „Босилеград“ и евродепутат г-н Ангел Джамбазки, отпътуваха за Брюксел където два дни ще гостуват на Европейския парламент.
    Сянка върху тържеството хвърли недопустимата постъпка на босилеградските управници, които в Деня на българската просвета и култура предпочетоха да отидат на полето и забраниха на учениците от Гимназията и Основното училище да присъстват на празника в Извор.
    Държавните представители на България и гостите с разочарование и съжаление констатираха двуличие в поведението на общинските власти в Босилеград, които в София патетично заявяват обичта си към майка България и загрижеността за опазване на образованието и културата, а в Босилеград не намериха сили и смелост да се срещнат с гостите и съвместно да изразят своето уважение към най-светлия Български празник. С това бе хвърлено петно върху приятелският дух и взаимното уважение в българо-сръбските отношения демонстрирани на президентската среща между Николич и Плевнелиев през март.
    КИЦ „Босилеград“ изразява съжаление от постъпката на управляващите в Босилеград, които продължават да насаждат страх и да раздухват омраза и презрение към Българската просвета и култура. С тази постъпка, босилеградските управници нанесоха и непоправима вреда на Сърбия като кандидат-членка за Европейския съюз. Те явно не си дават сметка, че за подобни постъпки се разисква в Европейския парламент и че те са част от оценката за напредъка на Сърбия за членството й в ЕС. Недопустимо е, във времето на интернет-технологиите и европейските интеграции в Босилеград да се отправят закани и да се нагнетява страх сред родители и ученици за отбелязване на исторически и културни празници вградени в основите на нашата българска национална идентичност и превърнали се в основополагащ принцип, върху който са поставени взаимоотношенията между държавите от Европейския съюз. Оставяме на обществеността и на отговорните институции в София, да преценят от нравствена и гражданска гледна точка безразличието и безучастността на учители и родители, които се стремят да получат образование с привилегии от България. Те дадоха урок по неблагодарност, малодушие и използвачество на децата си.
    Честването на 24 май в Извор за пореден път изяви истинските стойности на духовния ни празник. Опитите за неговото осуетяване окончателно разобличиха двуличието и злоупотребите с усилията на България в хуманната кауза да проявява грижи за своите сънародници в Западните покрайнини.

Извор 3

 

Подобни новини

Back to top button
>