Без категория

Прием в Белград по повод Националния празник 3-ти март

Посолството на Република България в Белград на 2 март в хотел „Метропол“ организира прием по повод Националният празник 3 март. На приема дойдоха около 350 души представители на посолствата на държавите от ЕС, Русия и американският посланик в Белград Кайл Рандолф Скат. Направи впечатление, че от сръбска страна нямаше държавни представители. Присъстваха известни лица от културният елит, неправителствения сектор и известни сръбски журналисти. На приема дойдоха представители на Националния съвет на българското малцинство, представители на КИЦ-овете в Босилеград и Цариброд, на Демократичния съюз на българите и на граждански сдружения от Босилеград, Цариброд и Нови сад.

Ученици от Босилеград изпълниха химните на Р Сърбия и Р България.

Посланик Радко Влайков поздрави гостите и говори за значението на празника и сръбско българските отношения като особено подчерта, че двете държави са длъжници на българското малцинство в Сърбия. Въпреки тежкото положение на малцинството, напоследък има позитивни сигнали за решаване на някои проблеми на българите. Г-н Влайков ни призова достойно да отстояваме българската си принадлежност и българската просвета и култура.

Спонсори на приема бяха фирмите Trace, Нишко пиво, Danijela comerc, Handi, Areon i Allterco.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>