Новини

Премиера на филма „Операция Шменти Капели“ в Босилеград 08.06.2012

Премиера на филма „Операция Шменти Капели“ в Босилеград
08.06.2012

Екипът на филма „Операция Шменти Капели“, на който режисьор, продуцент и сценарист е Владислав Карамфилов – Влади Въргала, направи премиерна прожекция пред българите в Босилеград, Сърбия, на 8 юни, петък вечерта.
Прожекцията бе подарък от екипа за българите в Босилеград и специален жест към Дружеството за развитие на туризма и Културно-информационния център „Босилеград“. Премиерата се състоя пред добре попълнената зала в Културния дом в града, истински любители на филма. Неин гост бе и консулът на България в Ниш, г-ца Антония Велева. Преди премиерата всички гости посетиха черквата „Св. Троица“ в с. Извор.
„От десет години в Босилеград не е имало кино-прожекция“, каза Александър Димитров, по чиято покана кино-екипът бе в града. Той допълни, че никога в града досега не е имало филмова премиера, което прави събитието историческо.
„Разказваме за отношенията в държавата през последното десетилетие. Със сценария търсех абсурда, а после всичко това се случи и стана истина“, разкри Въргала. Той е финансирал филма с ипотека на жилището си.
Освен доказани актьорски имена като Захари Бахаров, Христо Шопов, Малин Кръстев в продукцията участват и хора, които никога не са заставали пред камера. Адмирации за актьорската си игра получава преводачът Хари Аничкин, който за първи път играе, а режисьорът Джеки Стоев и Джони Пенков влизат в образите на психиатри.

Сюжетът на филма разказва за абсурден извършител на абсурдно престъпление. Елементите на престъплението се подреждат един след друг с неумолима логика: заложници, откуп, престрелки, експлозии, убити. Но вместо след като всичко приключи, от барутния дим пред обществото да изплува класическо местопрестъпление, се оказва, че събитията са изградили лабиринт, в който е невъзможно да се проследи нишката на истината. Твърде много хора са замесени, твърде много неща нямат нормални обяснения и явно нещо много важно е пропуснато.
Шменти Капели – една комедия за това, което стана пред очите ни, без ние да го разберем. Една кримка за обикновения човек, когото никой не успя да разбере. Един филм за нашето време, и неговите престъпления. Една история за тайните, които силните не могат да скрият от слабите. В сцените изобилстват сблъсъците между полицаи и престъпници, а в главната роля на барета се изявява фолк певецът Константин. Стоев и Пенков в ролите си на психиатри трябва да установят дали арестуваните са с всичкия си. Самият Въргала пък играе двойна роля – на близнаци, които бавно потъват в сенчестия свят на престъпниците.

Подобни новини

Back to top button
>