КИЦ Босилеград

Представяне на ІІ и ІІІ том сборник доклади „Съдбата на българите в Западните покрайнини”

Неотдавна излезе от печат ІІІ том с доклади и документи „Съдбата на българите в Западните покрайнини” в издателство  на Граждански комитет „Западни покрайнини”. Сборникът съдържа 11 доклади под общата редакция на проф. Лозан Митев, в които основно се обсъждат различни аспекти от положението и трагичната съдба на българите в Западните покрайнини, видяни през призмата на сръбско-българските отношения и отношенията на големите геополитически играчи в миналото и днес.

Повечето от докладите са на базата на исторически дкументи и съвременни анализи. Дадена е анатомията на великосръбския национализъм и вековните му претенции към българските земи. Жертвата естествено са българите в Западните покрайнии подложени на всички известни в света методи на национална и културна асимилация. Българската външна политика е подложена на критика, а изведените заключения излизат от рамките на стандартните политически и исторически клишета и стереотипи. От независимата позиция на авторите д-р Валентин Янев, проф. Лозан Митев, доц. Иво Янев, Едвин Сугарев, Стоян Райчевски, Иван Николов, Зденка Тодорова и Христо Христов, докладите в сборника са израз на свободната интелектуална мисъл и са ценно четиво за всички които се занимават или интересуват от темата Западни покрайнини.

Миналата година бе отпечатен ІІ том с доклади под заглавието „Съдбата на българите в Западните покрайнини 100 години след Ньой”. Поради пандемичната обстановка сборникът не можа да бъде представен пред българската общественост.

По този случай, в деня на българското Съединение, на 6 септември от 18,00 часа в Национална спортна академия на ул. Гургулят №: 2, ще бъдат представени и двата сборника. Организатори на представянето са Граждански комитет „Западни покрайнини” и КИЦ „Босилеград”.

Каним заинтересовани представители на научната академична общност, политици, дипломати, медии и граждани да проследят представянето и да го отразят в публичното пространство.

КИЦ „Босилеград”