Без категория

Представен албума „Изследовател с обектив – Йордан Захариев“

На 30 март във Възрожденското училище в Кюстендил бе представен албума „Изследовател с обектив Йордан Захариев“. Издатели на албума са Община Кюстендил и Регионален исторически музей – Кюстендил, а съставители д-р Ангел Джонев и Любомир Желязков. Албумът съдържа 709 снимки заснети от 1906 до към 1960 и завещани още приживе на Кюстендилският музей. Снимките представляват богато фотографско свидетелство за географията, етнографията, архитектурата и всекидневния живот в Кюстендилско Крайще, Кюстендилската котловина и селата  Каменица, Чипровци и Пиянец в първата половина на миналия век.

Албумът представиха директора на музея в Кюстендил Валентин Дебочички и Ангел Джонев. Присъстваха кметът на града Петър Паунов, учители и ученици на гимназиите от Кюстендил, граждани и журналисти. От Босилеград дойдоха само представители на Културно-информационен център „Босилеград“ и на сдружение „ГЛАС“. Липсваха официалните представители на Босилеград.

Предстои представянето на албума в родния му град в рамките на целогодишното отбелязването на 140 години от раждането на един от най-известните босилеградски учени.

Иван Николов

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“

Подобни новини

Back to top button
>