Новини

Предложение до Министерството на отбраната на Р България

Във връзка със 100-годишнината от Балканската война, в българските исторически източници досега издирихме имената на около 410 български войници от Босилеградско паднали по бойните полета на България и Македония в Балканската и Междусъюзническа война.
Отделно от това, в Босилеградско остават неиздирени български военни гробища и надгробни паметници. Според публикувани исторически материали които отрихме в България в периода от 28 юни до 18 юли 1913 година на територията на Босилеградско се водят жестоки бойни действия между българската и сръбската армия в които са загинали 443 български войници и офицери.

За броя на сръбските жертви нямаме данни.

Гроб на бг офицер в Босилеград 2 SmallНа 28 юни 1913 година сръбската армия разстрелва петима български офицери, които са погребани в местността „Воденици“ на 1 км. от Босилеград. На 2 юни 1913 година българска военна комисия е есхумирала труповете им, направила оглед и същия ден те са препогребани в Босилеградските гробища. Протокола от есхумацията е публикуван в Докладите на Карнегиевата комисия. Според изказванията на местните жители, гробовете на двама от офицерите са прибрани от семействата им. Останалите три гроба макар и със счупени надгробни паметници са просъществували до 1984 година когато в гроба на единия от офицерите е погребан местен покойнк. Също така, в историческите източници се споменава за унищожен български войнишки паметник в Босилеград през 1932 година. Към днешна дата активисти на български организации в Босилеград са открили останалите два гроба на българските офицери без надгробни паметници.

В село Божица, в двора на черквата „Св. Никола“ има запазен паметник на поручик Генчо Неделков, а в църквата в село Гложие паметна плоча на паднали войници жители на това село.

По повод отбелязването на 100 години от Балканската война, както и с оглед на задължението ни да тачим паметта на нашите предци, Българския Културно-информационен център „Босилеград“ предлага в Босилеград да бъде издигнат паметник или паметна плоча с имената, годината и мястото на смъртта на българските войници и офицери. Освен това, да се възстанови паметника на поручик Генчо Неделчев в село Божица както и паметната плоча в църквата в с. Гложие.

Подобни новини

Back to top button
>