Новини

По пово март

По повод 3 март Културно-информационен център „Босилеград“ , Македонския научен институт, Читалище „Зора“, Военно-историческата комисия и Съюза на военните възпитаници на Негово Величество училища проведоха възпоменателна вечер по повод Освобождението на България от Турско робство.
Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов поздрави гостите, честити националния празник и изрази благодарност на всички които подкрепиха КИЦ-а в разразилата се поредна драматична кампания срещу КИЦ-а. Предисторията на честването на 3 март в Босилеград е свързана с изтъкването на българско знаме и осъждането на КИЦ „Босилеград“ и Демократичния съюз на българите за това. Той поясни, че спорд сръбските историци и националистически политици с прелиминарния Санстефански договор Сърбия е ощетена и е загубила част от военните си придобивки, а сръбският народ бил ограничен в борбата си за национално обединение. В днешно време идеята за свобода е неразривно свързана с просвещението и свободата на словото – подчерта Николов.
Обширна историческа лекция за Освобождението на България от Турско робство в контекст на тогавашното геополитическо положение на Великите сили и техните интереси на Балканите, изнесе председателят на Македонския научени институт доц. Александър Гребенаров.
В продължение авторите доц. Александър Гребенаров, Володя Милачков и д-р Ангел Джонев представиха „Албум програмни документи, материали и дейци на българското националноосвободително движение след 1878г.“ – издание на Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. От името на Института доц Гребенаров подари научна литература на библиотеката на КИЦ-а.
Иво Сапунджиев от читалище „Зора“ в Кюстендил откри фотодокументална изложба….
В края на вечерта доц. Гребенаров осведоми присъстващите, че Македонския научен институт единодушно е приел за свой член Иван Николов и му връчи членската карта.

Подобни новини

Back to top button
>